MENIU

SURSE: Ministerul Sănătăţii, 20% în plus pentru medici

Ministerul Sănătăţii propune creşteri salariale de 20% pentru medici. Informaţia a fost confirmată de surse prezente la negocierile de luni cu Nicolae Bănicioiu. Discuţiile se desfăşoară după ce 22.000 de medici au ameninţat cu declanşarea grevei generale.

Membrii Federației Sanitas au declarat, luni seară, după ieșirea de la negocierile cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, că salariile celor din sistemul sanitar ar urma că crească cu 73% în trei etape: prima, de la 1 octombrie, și ultima, peste doi ani și jumătate. Aceștia s-au declarat mulțumiți de creșterea promisă. Anterior, Ministerul Sănătății a propus creșterea salariilor medicilor cu 20%, de la 1 octombrie, potrivit unor surse Realitatea TV. Trebuie spus că o creșterea de 20 la sută ar însemna 300 de lei în plus pentru medicii rezidenți, 500 de lei în plus pentru cei specializați și 600 de lei în plus pentru medicii primari.

UPDATE: S-au terminat negocierile dintre membrii Federației Sanitas și ministrul Sănătății.

"Cresterea pe draftul legii salarizarii este de 73% pentru întreg sistemul sanitar. Daca vor fi trei etape de creștere, vom discuta mâine. Apropo de ce s-a speculat în presă că propunerea este până în 2018 este fals. Din tot ce am văzut oficial este decembrie 2017", a declarat prim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Şepi.

După ce 22 de mii de medici au ameninţat cu declanşarea grevei generale, proaspăt întors din concediu, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, i-a chemat, luni, pe reprezentanţii acestora la negocieri.

Primii care au ajuns au fost medicii care îi reprezintă pe cei 22 de mii de doctori, reuniţi într-un grup pe Facebook. Aceştia ameninţă cu declanşarea grevei generale sau cu demisia în masă dacă profesia lor nu va fi considerată una liberală, ca până acum. Nemulţumiţi că Instanţa Supremă a decis că medicii sunt funcţionari publici, doctorii de pe Facebook spun că ar putea lucra până la ora 14 şi să facă o singură gardă pe lună, ceea ce ar duce la colaps.

Medic: "Noi nu dorim sa primim plicuri ori să se legalizeze şpaga. Dorim salarii decente"

 

 

"Starea de nervozitate este atât de mare încât se poate ajunge la situaţii incontrolabile. Sunt lucruri mult mai grave decât greva, putem să nu ajungem la un consens, dar asta înseamnă că peste patru ani nu vor mai fi 13.500 de medici în spitale, s-ar putea să mai rămână 6.000, ceea ce este o consecinţă cu mult mai gravă decât o grevă", a spus dr. Florin Chirculescu, şeful Secţiei de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Nicolae Bănicioiu le-a promis că un medic rezident ar putea câştiga 3.600 de lei, unul specialist 4.500, iar unul primar, 7.000. Nu a înaintat însă şi un termen.
 
"O decizie de acest fel nu se poate lua sub presiunea străzii. Ne gândim să mărim salariile, dar aceste salarii vin din servicii medicale şi haideţi să ne gândim că trebuie să crească şi calitatea serviciilor medicale, pentru că altfel lumea ar fi în continuare nemulţumită", a explicat președintele CNAS, Vasile Ciurchea.
 
La ministerul Sănătății au venit şi reprezentanţii Federaţiei Sanitas, care au cerut şi ei salarii mai mari pentru asistente, infirmiere şi brancardieri.
 
"Noi am cerut de anul acesta de la 1 octombrie să fie, minim 10%. Un asistent are în medie 2.000, 2.000 şi ceva de lei, aş vrea să aibă cel puţin în jurul a 4.500, 5.000 de lei", a spus președintele Federației Sanitas București, Viorel Hușanu. 
 
Întrebat dacă ia în calcul inclusiv declanşarea grevei în sistemul sanitar, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a răspuns afirmativ.
"Absolut. Bănuiesc că această toamnă va fi o toamnă încinsă", a adăugat Bărăscu.
 
Ministrul a vrut să continue negocierile în această seară şi a invitat iniţiatorii grupului la discuţii. Aceştia însă au refuzat să meargă.
 
 

Fără cadouri sau "donații" pentru medicii din spitalele de stat. Decizia aparține ÎCCJ