MENIU

Ministerul Educației, primele explicații după criticile dure legate de modificări prevăzute în noile planuri cadru pentru liceu

Ligia Deca, ministrul Educației Foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu

Ministerul Educaţiei reacționează după criticile apărute în spațiul public legate de modificarea planurilor cadru pentru învăţământul liceal.

Ministerul Educaţiei a anunțat că şi-a asumat revizuirea planurilor-cadru pentru învăţământul liceal, iar orice demers de acest fel trebuie corelat cu prevederile proiectelor de legi ale educaţiei, aflate, în prezent, în dezbatere parlamentară.

Ministerul Educaţiei a confirmat că au existat discuţii la nivel de experţi legate de planurile cadru pentru liceu, însă precizează că au loc înaintea demarării etapelor procedurale de modificare a planurilor cadru. 

Precizările Ministerului Educației vin după ce în spațiul public au apărut informații legate de modificări substanțiale despre disciplinele pe care le vor avea liceenii, în funcție de profilul, real sau uman. Potrivit Edupedu.ro, disciplinele „Logică” și „Psihologie” nu ar mai urma să fie predate la profilurile uman și real, filiera teoretică, precum și scoaterea din trunchiul comun, la profilul real - la clasele a XI-a și a XII-a, a disciplinelor: Fizică, Chimie și Biologie și Geografie, care ar urma să fie adăugate la curriculum din oferta școlii, la alegerea elevilor. Modificarea îi vizează pe elevii de la specializările matematică-informatică și științe ale naturii. Potrivit unui document citat de Edupedu.ro, fizica, chimia, biologia și geografia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, potrivit unui draft al proiectului pentru modificarea planurilor-cadru pentru liceu. 

Ministerul Educației, făcut praf după noile planuri-cadru pentru liceu: „Să le explice cineva că nu poți face biologie fără chimie și chimie fără fizică!”

„Referitor la procesul necesar pentru revizuire, vă informăm că, în această perioadă, se fac demersuri pentru stabilirea unui calendar de desfăşurare a activităţilor de modificare a planurilor-cadru pentru învăţământul liceal şi profesional. Primul pas în acest sens este analizarea componenţei grupurilor de lucru şi eventuala actualizare a acestora. Odată parcurse toate etapele impuse de prevederile metodologice în ceea ce priveşte revizuirea planurilor-cadru, proiectele vor fi lansate în dezbatere publică. Modificarea planurilor-cadru are impact în asupra întregului sistem educaţional. Vă asigurăm de respectarea tuturor etapelor metodologice pe care un astfel de demers le implică şi că, pe măsură ce paşii procedurali vor fi parcurşi, aceştia vor fi comunicaţi de către Ministerul Educaţiei”, a precizat, marți, Ministerul Educației.

Planurile cadru pentru liceu nu au mai fost modificate de 14 ani, încă de dinaintea intrării în vigoare a legii actuale a Educației - 1/2011. Ultimele generații de elevi care au terminat ciclurile primar și gimnazial și sunt în prezent la liceu nu au beneficiat de foarte multe prevederi ale legii promulgate în urmă cu peste 10 ani, acestea fiind prorogate în repetate rânduri. Printre acestea se numără inclusiv interdisciplinaritatea, crearea de competențe aplicate la examenele de evaluare națională, admiterea liceu, bacalaureat pe care se baza și noua viziune asupra Educației anunțată în 2011, dar care nu au fost respectate în cazul elevilor care au început școala imediat după legea educației „aplicată” de 12 ani.