MENIU

Ministerul Educației: Cele 2 miliarde de lei TĂIATE la rectificare erau pentru un proiect INEXISTENT

Ministerul Educației anunță că cele 2 miliarde de lei, tăiate la rectificarea bugetară, au fost alocate de fapt pentru un proiect care nici nu a fost încă scris. Astfel, nu s-a pierdut nimic din bugetul pentru minister, iar activitatea curentă a sistemului de educație nu este afectată.

Cele două miliarde de lei provin de la proiectul „România modernă, România digitală”, care era cuprins în bugetul Educației și care nu a fost scris.

MEN spune că pentru acest proiect nu a fost redactată și aprobată nici cererea de finanțare, într-un comunicat de presă.

„Proiectul „România modernă, România digitală”, anunțat de fostul ministru al Educației, a fost introdus în Bugetul ministerului pentru anul 2019, la titlul 58: „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 - 2020”.

Acest proiect era destinat schimbării sistemului de predare a lecţiilor, prin achiziţionarea de table inteligente şi de tablete.

Proiectul în cauză, în valoare de 2 miliarde lei, din care 400 000 lei reprezintă cofinanțarea națională, iar 1.600.000.000 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile, nu a fost scris, și cu atât mai puțin implementat.

Până în acest moment, nu a fost redactată și aprobată cererea de finanțare.

Prin urmare, pentru rectificarea bugetară, bugetul MEC a fost diminuat cu suma prevăzută pentru acest proiect nerealizat”, se arată în comunicatul MEN.

Reprezentanții de la Educație dau asigurări că „activitatea curentă a sistemului de educație nu este afectată, existând fonduri suficiente pentru susținerea cheltuielilor operaționale, așa cum au fost planificate”.

Rectificarea anunțată de guvernanți este previzibil negativă, dat fiind că liberalii au anunțat în repetate rânduri că bugetul lăsat de PSD are o gaură de circa 18 mld. lei. Deficitul bugetar care apare în rectificare se apropie de 4 la sută.

Pierd bani la recificare ministerele Educației, Transporturilor și Fondurilor Europene și primesc fonduri suplimentare Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării Regionale.

CINE PIERDE BANI LA RECTIFICARE

Ministerul Educației Naționale - 2 mld. lei

Ministerul Afacerilor Interne - 1,18 mld. lei

Ministerul Transporturilor - 1 mld. lei

Ministerul Agriculturii -1 mld. lei

Ministerul Fondurilor Europene - 302,3 mil. lei

surse Realitatea PLUS

Rectificarea bugetară, pe un deficit de aproape 4 la sută. Cine pierde și cine câștigă bani

CINE PRIMEȘTE MAI MULȚI BANI LA RECTIFICARE

Ministerul Muncii - 3,98 mld. lei

Ministerul Sănătății - 2,89 mld. lei

Ministerul Dezvoltării Regionale - 1,76 mld. lei

Ministerul Finanțelor Publice - 236 mil. lei

surse Realitatea PLUS