MENIU

Ministerul Educației: Suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Oprea va fi analizată

<p>Ministerul Educației: Suspiciunea de plagiat &icirc;n cazul tezei de doctorat a lui Oprea va fi analizată</p>

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a anunțat, vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea este analizată de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestor sesizări la nivel naţional. Totodată, Ioan Sîrbu, fostul şef al Direcţiei Medicale din MApN, a confirmat, în aceeași zi, că a sesizat Comisia de Etică în legătură cu un posibil plagiat în lucrarea de doctorat a premierului interimar şi a declarat că îi solicită acestuia să afişeze lucrarea pe site-ul MAI, pentru a se putea vedea autenticitatea documentului.

"În urma unei sesizări având ca obiect teza de doctorat elaborată de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, singurul organism abilitat pentru soluţionarea acestor sesizări la nivel naţional, a demarat cu celeritate procedurile de analiză a suspiciunilor enunţate în sesizarea anterior menţionată", se arată într-un comunicat de presă al MECS, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile articolului 4^2 din Legea 206/2004 şi ale ordinului de ministru nr. 4.393/2012 privind Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, modificat şi completat prin ordinul de ministru nr. 4.835/2012, precum şi în baza art. 28 din acelaşi regulament, care stipulează modul de rezolvare a sesizărilor privind persoanele cu funcţii de demnitate publică, "sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică".

Ioan Sîrbu a declarat că Biblioteca Centrală Bucureşti a refuzat să îi pună la dispoziţie copie de pe teza de doctorat a ministrului Gabriel Oprea. 

"Referitor la suspiciunea de plagiat cu privire la teza de doctorat a ministrului internelor Gabriel Oprea, am sesizat în acest sens Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti, însă informaţiile apărute pe site-ul Hotnews.ro din data de 01.07.2015 şi care fac dovada plagiatului provin dintr-o sursă de care nu am cunoştinţă. Precizez faptul că Biblioteca Centrală Bucureşti a refuzat să îmi pună la dispoziţie copie de pe teza de doctorat a ministrului Gabriel Oprea", arată generalul maior medic Ioan Sîrbu, director general al Direcţiei Probleme Speciale din cadrul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale din Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat transmis de avocata Diana Monica Croitoru-Anghel, de la Cabinet Avocat "Manuela Sîrbu".

Sesizare de plagiat pe numele lui Oprea: "Ioan Sîrbu, sursa de minciuni îndreptate împotriva mea"

 

Joi, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti anunţa că va examina suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne şi premier interimar, în urma unor dovezi apărute în presă.

"Comisia de etică a Universităţii din Bucureşti a decis, în urma unor dovezi apărute în media, să examineze suspiciunea de plagiat în cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, examinare cerută, dar neprobată, de către autorul sesizării privind acest caz şi adresată Comisiei. Comisia procedează astfel conform regulamentului său care cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci când sunt aduse dovezi în acest sens fie de către autorul unei sesizări, fie de către reprezentanţi ai media", a arătat profesor dr. Marian Popescu, preşedintele Comisiei, citat într-un comunicat de presă al UB.

O sesizare privind plagierea lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost depusă la Universitatea Bucureşti, premierul interimar spunând că el este un om corect, iar cel care a făcut plângerea este "principala sursă de zvonuri şi minciuni" îndreptate împotriva sa, referindu-se la Ioan Sîrbu.

Președintele Comisiei de Etică a UB: Voi cere analizarea suspiciunii de plagiat în cazul Oprea