MENIU

Ministerul britanic al Apărării: Forțarea râului Siverski Donețk de către armata rusă ar putea decide cursul războiului în Donbas

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Armata rusă ar putea încerca în următoarele luni o operațiune riscantă de forțare a cursului râului Siverski Donețk, care are o importanță strategică vitală în bătălia pentru controlul orașului Severodonețk și, implicit, a regiunii Lugansk, se arată în analiza referitoare la războiul din Ucraina, publicată luni de Ministerul britanic al Apărării.

Astfel, operațiunile amfibii, de forțare a cursului râului, ar putea deveni cel mai important factor care să decidă cursul războiului din Donbas.

„Cheia, în cazul sectorului central, cu o lungime de 90 de kilometri, al liniilor rusești din Donbas, stă în malul de vest al râului Siverski Donețk. Pentru a avea succes în actuala fază operațională a ofensivei din Donbas, Rusia trebuie ori să reușească să finalizeze acțiunile ambițioase de flancare și prindere în clește (a forțelor ucrainene), ori să execute un asalt amfibiu care să forțeze cursul râului”, se arată în analiza ministerului britanic.

Concomitent, forțele ucrainene au reușit să distrugă în retragere podurile care fac trecerea peste acest râu, în vreme ce Rusia depune eforturi mari pentru a pune la punct coordonarea complexă necesară realizării unei forțări la scară mare a râului sub foc inamic și care să aibă șanse de reușită.

Mai multe articole despre:
raul siverski donetk Donbas razboi ucraina