MENIU

Mineralul furat de la Muzeul de Mineralogie Baia Mare este UNIC ÎN LUME

Mineralul furat este unic în lume

Un calcit de Herja, unul dintre cele mai valoroase obiecte din colecţia Muzeului de Mineralogie Baia Mare, a fost furat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar autorităţile cercetează cazul pentru a afla cine este vinovatul, a declarat,  directorul instituţiei muzeale, Ioan Bob.

Valoarea mineralului de la Baia Mare e dată de forma sa, rotundă, a explicat pentru transilvaniareporter.ro muzeograful Luminiţa Zaharia, de la Muzeul de Mineralogie din Cluj-Napoca.

Potrivit acesteia, astfel de formațiuni nu există în lume decât în zona Baia Mare. „Calcitul ca mineral e foarte banal, dar, din câte ştiu eu, nu mai sunt ocurenţe în lume în care să apară în forma aceasta, rotundă, cristale unele peste altele, să dea acea formă rotundă de bilă şi mai ales jumătate albe, jumătate negre. Din cât ştiu, apare aşa numai în zona Baia Mare. Şi noi avem în muzeu un eşantion uşor similar de la Baia Mare, dar separaţia aceea alb-negru nu e foarte clară”, a spus Luminiţa Zaharia.

Expertul clujean a adăugat că mineralul respectiv face parte din patrimoniul naţional şi că valoarea lui este mai degrabă ştiinţifică.

Unul dintre cele mai valoroase obiecte din colecţia Muzeului de Mineralogie Baia Mare a fost furat