MENIU

Cu tancul în lanul de orz! Anchetă după exercițiul NATO

Anchetă la MApN după ce armata americană a primit coordonate greșite pentru un exercițiu. Incidentul a avut loc pe un câmp din județul Ialomița. Soldații americani participau la un exercițiu NATO în zona Fetești.

Militarii care participau la un exercițiu NATO în zona Fetești ar fi greșit coordonatele și au intrat pe un teren privat. Când au început să tragă cu gloanțe oarbe, muncitorii de pe câmp au luat-o la fugă. Vorbim deci despre un incident de proportii in judetul Ialomita, pe terenul de cinci mii de hectare ce apartine unui agricultor. Se pare că militarii ar fi americani şi ar fi primit coordonate greşite de la colegii lor români.

Citiţi şi:

Cu tancul prin.. lanul de orz. Ce spune Gabriel Leș, ministrul Apărării

Cu siguranta, si pagubele vor fi unele de proportii. Vorbim despre recolte de porumb, grau si floarea soarelui. Ulterior, ar fi venit poliția, iar cei care desfășurau exercițiul ar fi recunoscut că erau greșite coordonatele și sunt pe un câmp greșit, însă nu mai au ce să mai facă.

Oamenii care lucrau astazi un teren din Fetești s-au trezit inconjurati de tancuri si s-au trezit brusc sub o rafală de gloante oarbe. Proprietarul terenului a reclamat incidentul Poliţiei. Oamenii legii au apărut după o vreme şi le-au spus localnicilor că este vorba despre un exerciţiu NATO, iar militarii au greşit coordonatele intrând din greşeală pe terenul privat.

Ministerul Apărării Naţionale confirmă incidentul, într-un comunicat.

"Joi, 20 iunie, în jurul orei 14, în zona Insulei Ialomiței, pe timpul desfășurării unor activități de instruire din cadrul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 19, militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiții meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autoritățile locale și cu agenții economici care au în proprietate terenuri în zonă”, transmite Ministerul Apărării, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, o comisie formată din reprezentanți ai M.Ap.N și armatei SUA cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul.

"În jurul orei 18.30, s-a desfășurat la primăria localității Stelnica o întâlnire a reprezentanților comisiei cu cei ai primăriei Stelnica și proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor și a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare”, precizează MApN.

Mai multe articole despre:
militarii NATO