MENIU

Militar paralizat în Irak, umilit în România

Daniel Porumb

România a început oficial retragerea militarilor români din Afganistan. Evenimentul a fost marcat printr-un ceremonial la care au participat duminică şi premierul, şi ministrul Apărării Mircea Duşa.

Pe pământ afgan, militarii au fost asiguraţi de tot sprijinul statului român. Paradoxal, în ţară, un militar paralizat în Irak se luptă cu sistemul. Adică tocmai cu statul care promite că nu-i ignoră problemele. Drama lui o aflaţi în materialul următor.

După ani de sacrificii şi soldaţi răniţi sau căzuţi la datorie, zilele trecute, România a ordonat retragerea oficială a militarilor din Afganistan.

Probabil că discursurile i-au impresionat pe militarii aflaţi încă în Afganistan. Nu şi pe tânărul Daniel Porumb care le-a ascultat din faţa televizorului. Are 31 de ani, dar destinul lui e deja frânt. A rămas paralizat de la gât în jos în urma unui accident produs în timp ce se afla în misiune în Irak, în aprilie 2007. Tabul în care era a căzut de pe un pod, de la o înălţime de zece metri.

"După ce m-au scos din tabără mă întrebau cum mă simt, ce e cu mine. Mi-am dat seama că nu-mi pot mişca nici mâinile şi nici picioarele", a spus Daniel Porumb.

Ulterior a fost diagnosticat cu fractură cervicală, dar în spitale nu a fost deloc tratat ca un erou.

Pe 10 mai am fost dus în spitalul Militar din Bucureşti. Am fost de trei ori întubat, de trei ori extubat
Nu am fost dus niciodată la secţia de recuperare neuro, la sala de sport", a mai spus Daniel.

El spune că la spitalul Militar a fost umilit cu fiecare ocazie.

"Când a fost vorba să vină să-mi schimbe sonda din oră în oră sau din trei în trei săptămâni, i-am spus asistentei să nu mă lase cu pantalonii în vine și ea spunea să vină ministrul să-ţi tragă pantalonii. ...
M-au trimis în China pentru a face acele intervenţii cu celule stem. Ministrul a fost binevoitor a zis că facem, ne ocupăm, dar a desemnat nişte persoane care i-au raportat că totul e bine, dar nu era chiar aşa, în opinia mea, numai de faţadă a fost. Adevărul e că eu aştept în zadar şi voi nu faceţi nimic, era ca în poveştile alea cu minunile care ţin trei zile, se ocupau trei zile şi apoi o lăsau aşa.", a mai spus Daniel Porumb.


Reprezentanţii ministerului Apărării neagă versiunea militarului şi spun că acesta a beneficiat de tot tratamentul de care a avut nevoie.

"În perioada 2011-2014 a avut mai multe internări în diferite secţii ale Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central şi a efectuat, periodic, serii de fizioterapie şi recuperare în diferite spitale din ţară, fiind spitalizat în proporţie mai mare de 80% din perioada menţionată. În total, cheltuielile de spitalizare suportate de instituţia militară pentru îngrijiri şi tratamente sunt în valoare de peste 335.000 lei", se arată într-un răspuns al Ministerului Apărării, la o solicitare trimisă de Realitatea TV.

 

Mai multe articole despre:
Realitatea Tv reportaj Daniel Porumb