MENIU

Mike Pompeo: „Dorim o coaliție care să asigure pacea în Golf”

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat joi că Statele Unite îşi doresc o soluţie paşnică pentru situaţia de criză din Golf.

Declarația secretarului american vine după criza provocată de atacurile cu drone care au lovit mai multe rafinării de petrol din Arabia Saudită la sfârșitul săptămânii trecute. .

„Depunem eforturi diplomatice pentru înfiinţarea unei coaliţii şi în timp ce ministrul iranian de Externe ne ameninţă cu războiul, noi suntem aici pentru a forma o coaliţie care îşi doreşte pacea”, a spus Pompeo după o întrevedere cu prinţul Sheikh Mohammed bin Zayed din Abu Dhabi, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

În același timp, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a avertizat că va fi un „război total” dacă vor fi lovituri militare americane ori saudite împotriva Iranului. El a susţinut că ţara sa nu va „clipi” dacă va trebui să-şi apere teritoriul. Declarația a fost făcută joi la postul american CNN, potrivit agerpres.ro.

Reacţia oficialului iranian vine după ce omologul său american, secretarul de stat Mike Pompeo, a calificat atacurile de sâmbătă cu drone şi rachete asupra unor importante instalaţii petroliere saudite drept un „act de război”. SUA şi Arabia Saudită au pus acest atac pe seama Iranului, acuzaţie negată de Teheran.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită au afectat aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită.

Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.