MENIU

Mihai Șora, lecție de patriotism pentru copii

Mihai Sora

Mihai Sora, filosoful care este mai mare cu aproape doi ani decat Romania, asa cum o stim astazi, le povesteste copiilor ce este patriotismul.

"Momentul acesta al Marii Uniri trebuie sarbatorit intr-un orizont deschis, intr-un orizont continental, in care continentul acesta din care facem parte, european, e ca un fel de mare familie multi-lingvistica, dar o comunitate de spirit, care vine din antichitatea greco-latina pana la noi.

Suntem cu totii frati intru pro-europenism. Istoria in general, care e istoria adultilor, e lucrul cel mai greu de priceput pentru un copil. Un copil destept este mult mai susceptibil de a invata matematici complicate, decat de a intelege istoria lumii noastre si in general comportamentul public. Orizontul lui este dublu, intr-un fel mai mare, si intr-unul mai mic. E un orizont personal si un orizont cosmic.

Mi-aduc aminte cum ma ispitea tatal meu, in noptile senine, inainte de a ma culca, sa vad cerul instelat si imi explica diversele constelatii si ma simteam consubstantial cu universul in care traiam. Dar zona sociala, istorica, imi era mult mai greu de priceput.

Toata lumea asta a adultilor imi era inaccesibila, motivatiile ei nu le intelegeam.

A trebuit sa traiesc, sa devin eu insumi adult pentru a incepe sa imi dau seama", a spus Mihai Sora, conform ziare.com.

Continuarea este aici.

Mai multe articole despre:
patriotism mihai șora