MENIU

Mihai Șora: ”I-aș pedepsi cu ani grei de închisoare pe cei care condiționează actul medical”

Filosoful Mihai Șora critică medicii care ”condționează actul medical”, în contextul scandalului în care implicat doctorul Mihai Lucan.

”Dragi prieteni,

cunoașteți cu toții secvențele acelea de la Animal Planet, când căprioara se zbate să scape de crocodilul care i-a înșfăcat piciorul, la râul unde biata de ea, temătoare și însetată, venise să se adape.
– Clipa în care sari din fotoliu, războinic și milos, în același timp…. Dar nu poți face nimic pentru căprioară”, a scris Mihai Șora pe facebook.

Filosoful susține că i-ar pedepsi cu ani grei de închisoare pe cei care condiționează actul medical, dar și cu radierea definitivă din rândul doctorilor.

”Doctorul din Cluj (cel căruia îi cad din buzunar miile de euro, când este luat la bani mărunți), măcelarul ortoped din București (cel care – cu icoana Maicii Domnului pe pereții cabinetului – se lăfăie în fraze pompoase, după ce a mutilat zeci de copii), găinarul din Iași (fost rector al Universității de Medicină și Farmacie) – și alții ca ei, știuți ori neștiuți, nu au ce căuta în lumea medicală: o poluează cu urâțenia, cupiditatea și ticăloșia lor”, a mai scris Șora pe rețeaua socială.

Intelectualul susține că din cauza acestor doctori, tinerii absolvenți de medicină pleacă în străinătate, iar pacienții mor cu zile în spitalele insalubre.

”Ei nu sunt mulți, dar sunt puternici, cu rețele înjghebate peste tot, cu nemernicia temeinic instalată în sistemul lor sanguin.

Crocodilului care se repede la căprioară îi poți găsi o scuză, o justificare biologică.
Dar lichelele care îmbracă haina medicului nu trebuie să rămână nepedepsite.

Am o admirație infinită pentru medicii care – în interiorul sistemului aflându-se și fiind, de multe ori, condiționați de acesta – reușesc să scoată capul la suprafață, să tragă aer în piept și să strige după ajutor, riscându-și, uneori, cariera întreagă. Ei sunt – cu adevărat – medici: pentru că au înțeles că, dincolo de existența lor, de șeful tiranic și hrăpăreț, ceea ce contează este ideea de om”, a mai punctat Mihai Șora.

Mai multe articole despre:
Facebook sora mihai șora