MENIU

Migrena. Care sunt simptomele și afecțiunile asociate cu aceasta

Foto arhivă

Dacă suferiți de migrene, aveți un risc mai mare de a dezvoltă și alte afecțiuni, mai devreme sau mai târziu. Migrenele au fost asociate cu un risc crescut de apariție a depresiei, astmului sau a bolilor cardiovasculare.

Migrena este asociată, de cele mai multe ori, cu greata și sensibilitatea la lumina și sunete. Tratamentul migrenei poate fi dificil, deoarece unele metode pot să funcționeze în cazul unor persoane, dar să nu fie benefice în cazul altora. Iată care sunt afecțiunile asociate cu migrena.

 

Depresia

 

Dacă aveți episoade de migrena aveți un risc de doua ori mai mare pentru depresie, în comparație cu persoanele care nu au migrena. Daca aveți migrena cronica (mai mult de 15 episoade pe luna), riscul se dublează. Este posibil că depresia să fie o consecință a migrenei, însă este posibil ca depresia să fie punctul de început al migrenei. Unele medicamente folosite pentru tratarea depresiei pot fi de folos în acest caz.

 

Anxietatea

Persoanele care suferă de migrena cronica sunt mai predispuse de a dezvolta o tulburare anxioasa. Aproximativ jumătate dintre persoanele cu migrena au și anxietate. Că și în cazul depresiei, anxietatea poate fi o consecință a migrenei sau poate fi cauza acesteia. În acest caz, medicamentele pentru tratarea anxietății și ședințele de psihoterapie pot ameliora atât depresia și anxietatea, cât și migrena.

 

Accidentul vascular cerebral

 

Uneori, episoadele de migrena pot precede un accident vascular cerebral. Persoanele care suferă de migrena au un risc de doua ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral. Bărbații sunt mai frecvent afectați, în comparație cu femeile. Riscul poate fi diminuat daca țineți sub control hipertensiunea arteriala, zaharul din sânge, nivelul colesterolului și daca renunțați la fumat.

 

Epilepsia

 

Atât epilepsia, cât și migrena pot implica tulburări senzoriale și schimbări de dispoziție. Daca aveți una dintre aceste afecțiuni, exista un risc de doua ori mai mare de a o dezvolta pe a doua. Ambele sunt afecțiuni ale excitabilității creierului, în care acesta reacționează la diverși stimuli din mediu. 

 

Bolile cardiovasculare

 

Pe lângă accidentul vascular cerebral, persoanele care suferă de migrena au un risc mai mare de a dezvolta boli de inima, în special infarctul miocardic sau hipertensiunea arteriala. Pentru a vă menține sănătatea, țineți sub control greutatea corporala, colesterolul și hipertensiunea arteriala.

 

Astmul

 

Desi astmul este o afecțiune respiratorie, iar migrena este una neurologica, acestea pot coexista. Factorul comun poate fi inflamația. În cazul astmului, exista o inflamație și o constricție la nivelul cailor aeriene. În migrena exista o inflamație a vaselor de sânge de la nivelul creierului. Anumite medicamente folosite pentru tratarea astmului pot fi utile pentru ameliorarea migrenei

 

Obezitatea

 

Daca aveți deja migrena, greutatea în exces o poate înrăutăți. Daca nu ați avut o migrena până acum, obezitatea o poate declanșă. Factorul declanșator este, de asemenea, inflamația cauzata de greutatea în exces. Este indicat să scăpați de kilogramele în plus pentru a reduce episoadele dureroase de migrena.

 

Alte afecțiuni

 

Exista unele afecțiuni dureroase, precum fibromialgia și durerea cronica a gatului, spatelui și umerilor, în strânsă legătură cu migrena. Cauzele pot fi de ordin genetic, însă migrena apărută în cadrul acestor afecțiuni poate fi corelata și cu unele medicamente. Tratamentul depinde de originea durerii, însă terapia cognitiv-comportamentala, precum și alte tratamente alternative (de exemplu, acupunctura) pot fi utile.

 

SURSA

Mai multe articole despre:
migrena simptome afectiuni