MENIU

Metodă nouă de spionare. Cum poţi fi ascultat prin intermediul prizei electrice

Metodă nouă de spionare

Specialiştii firmelor de detectivi atrag atenţia asupra unei metode noi de spionare care a început să se răspândească şi în ţara noastră. Este vorba despre microfoanele instalate chiar în priza electrică pentru alimentare, care sunt extrem de greu de detectat.

Tot mai mulţi politicieni şi oameni de afaceri din România au apelat la serviciile firmelor de detectivi pentru depistarea microfoanelor ascunse în case sau în birouri. Reprezentanţii agenţiilor de detectivi susţin că interceptarea convorbirilor se poate face acum și prin montarea de microfoane sau camere video cu microfon, cu transmisie prin fir sau fără fir, prin unde radio precum wireless, infraroșu, GSM şi, mai nou, chiar prin intermediul reţelei de transport a energiei electrice. Potrivit specialiştilor din domeniu, pentru a avea autonomie nelimitată, dispozitivele de interceptare se montează în prize electrice pentru alimentare, pentru telefon fix, lustre, întrerupătoare, contoare, în pereţi sau pe traseul instalaţiei electrice.
 
"Transportul de informaţie se face prin firul electric. Practic, dispozitivele transmit pe firul electric încă un semnal către un dispozitiv care este pus tot în clădirea respectivă. Acesta din urmă ori stochează informaţiile, ori le retransmite. Ideea este ca al doilea dispozitiv, cel de captare, să fie într-un spaţiu unde să ai acces. Acolo, ori se face stocarea şi vine cineva o dată la două-trei zile şi schimbă cardul de memorie, ori se face retransmisia ca pachet de date către un server unde se poate asculta. Sistemul acesta rezolvă, în primul rând, alimentarea, că se face la 220 şi, în al doilea rând, faptul că nu mai este o transmisie în eter în imediata apropiere a microfonului, pe radiofrecvenţă, ca să poată fi detectat cu un scaner", a declarat Mihai Belu, directorul general al unei companii de anchete şi filaj, pentru ziarulring.ro.
 
Microfonul montat în priza electrică poate fi detectat doar cu un aparat profesional, foarte scump, care se bagă în priza respectivă şi care depistează dacă pe lângă semnalul electric mai este şi un alt semnal, mai spune Mihai Belu.
Mai multe articole despre:
spion spionaj microfon priză electrică