MENIU

Mercenarii Wagner se regrupează - Liderii NATO se tem că se vor muta în Europa

Mercenarii Wagner se regrupează

Mercenarii Wagner se regrupează. Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, îi așteaptă pe mercenarii Wagner la el în țară. Liderul de la Minsk spune că oamenii lui Prigojin îi vor pregăti pe soldații săi. De asemenea, aliatul lui Putin acuză NATO că înarmează Polonia precum Ucraina, după ultimele livrări de armament către Varșovia. Între timp, liderii occidentali se tem că mercenarii ar putea să se regrupeze în țări din Uniunea Europeană, după rebeliunea eșuată. 

Mercenarii Wagner se regrupează. Aleksandr Lukașenko le cere mercenarilor Wagner să vină la el în țară, pentru a-i antrena pe soldații săi. Liderul de la Minsk a făcut această ofertă, după ce a acuzat Occidentul că înarmează Polonia la fel ca pe Ucraina. Astfel, apropiatul lui Putin se teme de forța pe care o capătă vecinii din vest după ultimele livrări de armament. Președintele Lituaniei a avertizat că NATO va trebui să-și consolideze flancul Estic, după ce surse de la Kremlin susțin că mai multe tabere sunt construite în Belarus pentru a găzdui mercenarii Wagner.

Gitanas Nauseda, președintele Lituaniei: „Trebuie să fim extrem de conștienți de consecințe, suntem extrem de îngrijorați de evoluțiile din Belarus, iar Prigojin este deja acolo. Probabil că nu pot spune că este acolo sută la sută, dar este foarte probabil să fie deja acolo. Grupurile de luptători sau acești ucigași în serie, așa îi numesc, ar putea fi sau să apară în Belarus în orice moment. Nimeni nu știe când s-ar putea întoarce împotriva noastră.

Josep Borrell, șeful diplomației UE: „Este clar că scoaterea din această criză l-a slăbit, dar un Putin mai slab este un pericol mai mare, așa că trebuie să fim foarte conștienți de consecințe”.

În acest context, mai mulți mercenari Wagner s-au înrolat în armata lui Putin și l-au părăsit pe Prigojin. Vladimir Putin nu a rămas dator acestora și a anunțat că salariile soldaților vor crește cu peste 10 la sută, la începutul lunii octombrie.

Între timp, Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a ordonat comandanților armatei să consolideze flancul nordic, la granița cu Belarus, pentru a răspunde amenințării trupelor Wagner din zonă. 

Mai multe articole despre:
mercenari wagner europa nato