MENIU

Membrii unui trib din Canada au refuzat despăgubiri de 267.000 de dolari de persoană

Gigantul energetic malaiezian Petronas și partenerii săi au oferit celor 3.600 de membri ai tribului Lax Kwalaams o sumă totală de 960 de milioane de dolari ca să permită construirea terminalului Pacific NorthWest LNG și conductei de gaze naturale în valoare de 30 de miliarde de dolari.

Tribul n-a fost interesat de oferta care părea de nerefuzat. Aceasta nu este o problemă de bani: este una de mediu și culturală– au anunțat reprezentanții tribului într-o declarație. Într-un buletin informativ care discuta impactul proiectului, conducerea tribului a consemnat că proiectul de exploatare ar pune în pericol insula din punct de vedere cultural. În același timp proiectul periclitează viața marină și rezervele de pește din zonă.

Votul negativ a fost posibil și pentru că una dintre curțile supreme canadiene au aprobat anul trecut o lege prin care se oferea autonomia grupurilor de indigeni care au acum un control mai mare asupra cazurilor în care exploatarea resurselor naturale le pot afecta pământurile – potrivit Bloomberg.

Această lege este încă un obstacol în calea planurilor de export a combustibililor fosili din Canada plănuite de giganții energetici. (sursa)