MENIU

Membrii Sanitas continuă protestele. Leonard Bărăscu, lider sindical: "Nu este exclusă întreruperea activității"

Sursă foto: Facebook Saitas
Sursă foto: Facebook Saitas
Sursă foto: Facebook Saitas

Peste 30.000 de membri Sanitas, angajaţi în spitalele din întreaga ţară, dar și în domeniul asistenței sociale, anunță că vor continua să protesteze, după ce ieri au intrat în grevă japoneză. Nu au întrerupt lucrul, dar sindicaliştii au în plan ca în perioada următoare să picheteze ministerele Sănătăţii, Muncii, dar și pe cel al Finanţelor. Medicii se plâng că sunt epuizaţi fizic şi psihic şi cer să li se acorde stimulentele de risc promise de Guvern pentru că mulți dintre ei încă nu le-au primit, relatează Realitatea PLUS. 

Presedintele Sanitas, Leonard Barascu, sustine ca peste 40.000 de mebri ai Sanitas au raspuns astazi demersului federatiei, subliniind ca acestia sunt decisi sa mearga mai departe cu protestul pana cand vor primi un raspuns la revendicarile lor. 

"Am asteptat o intalnire cu premierul Ludovic Orban care se pare ca va avea loc saptamana viitoare  pentru ca sunt cateva probleme cu carantinarea (se refera la faptul ca Orban s-a autoizolat dupa ce a intrat in contact cu o persoana confirmata pozitiv cu coornavirus -n.r). Asta este foarte bine. Asta era principalul punct pe care trebuia sa il atingem. Ne continuam greva. Astazi numarul colegilor a depasit 40.000. Sunt colegi care cu aceeasi decenta vor deservi pacientii, mai ales in aceasta perioada delicata de pandemie, si vom merge mai departe daca lucururile nu vor ajunge normal (...) cu pichetari in fata Ministerului de Finante, Munca, Sanatate si, de ce nu, la Guvern. Sunt cateva cereri de respecatre a unor legi si reguli pe care dumnealor le-au propus, dumnealor au vrut sa ne premieze, ne-au facut eroi, iar arstazi ele intarzie sa se aplice", a afirmat presedintele Sanitas.

Potrivit acestuia, nu toti colegii au primit stimulentul de 2.500 de lei, iar cei din asistenta sociala, care au fost contacti, nu au primit nimic, desi au avut doua variante: una parlamentara si a presedintelui cu 2.500 de lei si una cu 1.500 de lei de la Guvern: "Oamenii nu au primit aboslut nimic. Asta nu ar fi nimic. Au promis imediat dupa un 30% care a intrat in derizoriu si se prezinta ca "o mizerie salariala", adica s-au calculat 7, 8, 4, 5 ore, 10 minute si au primit cate 7 lei, 12 lei. Nu se poate asa ceva! Unde sunt eroii? Acuma suntem slugile de serviciu care cu aceeasi decenta stimc e inseamna sa fii pacient si suntem la locul de munca".

Intrebat daca este luata in calcul intreruperea activitatii, Leonard Barascu a afirmat ca "nu este exclus acest lucru". "In functii de ceea ce se intampla cu pandemia nu este exlus Deciziile (privind intreruperea activitatii - n.r.) le ia Consiliul National. Noi analizam tot ceea ce vom discuta cu premierul si vom merge de data aceasta pana la capat. (...) Pacat de oamenii care simt aceasta grea povara numiat epidemie", a mai spus acesta. 

Potrivit unui mesaj postat, astăzi, pe contul de Facebook al organizației care reprezintă peste 100.000 de membri de sindicat din unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, mai mult de 32.000 de membri SANITAS din peste 420 de instituții publice de sănătate și asistență socială din toate județele țării au declanșat, ieri, greva japoneză.
 
"Nu au întrerupt activitatea la locurile de muncă, au continuat să își îndeplinească sarcinile zilnice chiar dacă sunt, incontestabil, epuizați și lipsiți de orizont atât în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de muncă cât și acordarea tuturor drepturilor salariale în vigoare! Astăzi și în zilele următoare, aproximativ același număr de salariați din cele peste 420 de instituții publice din sănătate și asistență socială vor continua să protesteze. De această dată suntem hotărâți să nu ne oprim până când vom obține condiții decente de muncă, deblocarea posturilor pentru cele două sisteme și respectarea legislației cu caracter salarial", se mai arată în mesajul citat. 
Mai multe articole despre:
sanitas greva japoneza