MENIU

VIDEO Medicul Sorin Rugină, prima persoană vaccinată anti-Covid în Constanța. ”Este a doua lui experiență memorabilă de acest fel”, anunță MApN

Medicul Sorin Rugină, prima persoană vaccinată anti-Covid în Constanța. Foto: Facebook MApN

Medicul Sorin Rugină, în vârstă de 69 de ani, s-a vaccinat duminică împotriva Sars-Cov-2. Este persoana din județul Constanța căreia i-a fost administrată prima doză. ”Pentru domnul profesor este deja a doua experiență memorabilă de acest fel”, precizează MApN într-o postare pe Facebook. Acum 48 de ani, când era student, doctorul s-a vaccinat și împotriva variolei, care a fost eradicată complet cinci ani mai târziu, în urma campaniei de imunizare. 

”Doctorul Sorin Rugină are 69 de ani și este prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 la Constanța. Pentru domnul profesor Rugină este deja a doua experiență memorabilă de acest fel.
În anul 1972, pe vremea când era student în anul 2 la medicină, a fost vaccinat împotriva variolei, cu un antidot mult mai dureros si o procedură mai complexă. Ca urmare a acelei campanii de imunizare, în 1977, variola avea să fie eradicată complet după ce 85% din populație a fost vaccinată. Astăzi a fost primul doctor din Constanța care a primit vaccinul anti Covid”, scrie MApN. 

Ministerul Apărării dă asigurări că vaccinul împotriva coronavirusului este sigur și singurul mod de a depăși pandemia, lucru confirmat de specialiști, însă procesul de imunizare va mai dura, astfel că trebuie să respectăm în continuare măsurile recomandate de autorități pentru a împiedica răspândirea virusului. 

”Acum începe un proces care ne dă speranță. Totuși trebuie să avem răbdare, trebuie să respectăm în continuarea regulile, să purtăm măști și să menținem distanța. Încă trebuie să ne zâmbim cu ochii. Încă puțin. E prea devreme să lăsăm garda jos.

"Experiența noastră de medici infecționiști ne spune că orice pandemie se poate eradica prin vaccinare.” Declarația apartine doamnei Claudia Cambrea - director medical Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, a doua persoană vaccinată în Constanța. 

Aceste cuvinte ar trebui sa fie o doză bună de incredere pentru fiecare dintre noi. Este important să ne informăm din surse sigure, este important să avem încredere în cei care își dedică întreaga viață medicinei, în cei la care mergem de fiecare dată când trebuie să ne tratăm, cei care ne salvează viața ori de câte ori este nevoie.

Ei rămân adevărații eroi în lupta cu virusul! Aveti încredere, totul va fi bine!”, mai scrie MApN. 

„O înțepătură mică, o senzație ușoară că ți se injectează ceva care îți va face bine. (...)Nu am avut nicio emoție, am avut doar pentru ca nu știam când debutăm, ne tot pregătim de 3-4 zile, au mai devansat orele, emoția de a functiona corect. E important cum manipulăm dozele, cum le administram... Ideea este ca mesajele catre comunitate sa fie mult mai convingatoare si oamenii sa aiba incredere”, a declarat medicul imediat după administrarea primei  doze de vaccin anti COVID-19.

„Suntem de-abia la început. Exista fisa de reacții adverse, pe care fiecare o completează, după ce stau cele 15 minute, când se întâmpla un posibil efect advers pentru ca ele se centralizează tocmai pentru a avea o imagine de ansamblu asupra campaniei. Sunt posibile, așa cum știți, dureri, dar nu la locul înțepăturii, tumefacție, cefalee, stare de oboseala, febra. Reacțiile adverse majore care au îngrozit populația, se pare ca pot apărea in etapa a doua de vaccinare, dar suntem pregătiți”, a declarat Florin Rugină, potrivit realitateadeconstanta.net.