MENIU

LEGILE PUTERII. Medicul Șerban Bubenek: „Înregistrăm 500 de morți pe zi. E cel mai mare număr de decese de la al Doilea Război Mondial încoace”

Criza sanitară aduce România în vremuri de război. Foto/Profimedia

Președintele Societății Române de ATI, doctorul Șerban Bubenek, spune că s-a ajuns la această criză sanitară din cauza mai multor factori, iar calea de ieșire este vaccinarea, alături de alte măsuri de protecție. Medicul consideră că bătălia cu Covid nu se câștigă la ATI, ci prin vaccinare și măsuri protective.

„Situația actuală este rezultatul unei fudulii găunoase, a unei profunde inacțiuni, a unor erori pe care nu le înțelegem și a slăbiciunii societății românesti. E bine că a dispărut din media, cel puțin în ultimele zile, acel curent irațional antivaccin, care pleacă de la ideea că românii nu au rămas cu multe noțiuni de biologie și li se poate spune orice. Aceste voci au semânat neîncredere în ceea ce lumea a cucerit în ultimii 200 de ani. Toți suntem vaccinați, cel puțin cei de pe 50 de ani, împotriva poliomelitei, a pojarului, a tetanosului, și iată că nu am avut probleme și am avut o viață absolut normală. Pentru cetățeanul normal, poate să fie o mare dramă când se dau imagini cu spitalele pline de pacienți Covid. Cei care nu înțeleg își asumă riscul, noi trebuie să avem grijă acum de cei 65% nevaccinați.

„Cea mai proastă atitudine a unui pacient este să se trateze singur acasă”

Cea mai proastă atitudine a unui pacient este să se trateze singur acasă. Când apar simptome, suni medicul de familie, suni la DSP pentru o testare PCR și să urmeze sfatul medicului de familie. Dacă acesta are cunoștințe de epidemiologie îi va spune ce să facă. Autotratamentul nu este recoamndat și duce la rezultate proaste.

Pentru ATI și cei 1.000 de colegi ai mei care se îmbracă în acele combinezoane, și care mucesc 6-8 ore, noi am subliniat că bătălia cu Covid nu se câștigă la ATI, ci acasă, în mijlocul familie, al colegilor al scietății. Să nu mai transmitem virusul, să ne vaccinăm, pentru că atunci faci doar o formă ușoară, deci nu ajungi în spital. Cei care ajung la ATI ajung în șoc de la afectarea cardiocasculară sau afectarea plămânului. Noi încercăm să folosim acea parte neafectată a plămânului până când oamenii reușesc să se pună pe picioare. Noi la ATI, cumpărăm timp. Așteptam ca lezunile inițiale să se trateze, iar apoi tratăm celelalte afecțiuni. Dacă pacientul ajunge prea târziu cu plămânul afectat în proporție de peste 60% nu mai exista terapie care să salveze viața. Dacă e distrus 90% din plămân, e clar că acel pacient nu va supraviețui.

„Cei care scapă azi cu viață sunt cei care aproape niciodată nu au datorat atât de mult, atâtor de puțini”

La momentul de față înregistrăm 500 de morți pe zi, cea mai mare pierdere de vieți omenești de la al Doilea Război Mondial. Trebuiau luate în seamă avertisementele medicilor epidemiologi. Din păcate, strigătele lor nu au fost luate în serios și am ajuns în situația în care cei care scapă azi cu viață sunt cei care aproape niciodată nu au datorat atât de mult, atâtor de puțini. Cred că va fi o lecție dureroasă pentru poporul român. Vedem des colegi din tura prcedenta care plâng, oameni scurși pe pereți, dupa 14 ore de muncă și care nu mai vor sa ajungă acasă ca să povestească ceea ce văd la spital. Din păcate, politicieni de pe tot eșichierul, nu au făcut decât să minimalizeze la început în starea de urgență. Erau politicieni care spuneau că nu trebuie să purtăm masca sau să ne spălam pe mâini”, a declarat medicul Bubenek în emisiunea LEGILE PUTERII.