MENIU

Medicul Alexandru Rafila s-ar vaccina cu serul de la AstraZeneca dacă ar putea alege. Ce argumente aduce specialistul

Alexandru Rafila ar alege AstraZeneca

Deputatul PSD Alexandru Rafila a răspuns, la un post de televiziune, la întrebarea cu ce vaccin s-ar imuniza dacă ar avea de ales. Reprezentatul României la OMS a indicat AstraZeneca în detrimentul Moderna și Pfizer, vaccin pe care-l consideră suficient pentru o persoană ca el, care a trecut deja prin infectarea cu noul coronavirus.

Alexandru Rafila: “Aș alege vaccinul AstraZeneca, deși momentan nu mă încadrez în categoria de vârstă recomandată în România, sub 55 de ani, dar cred că acest lucru se poate schimba până în martie, atunci când mă voi vaccina eu. Chiar dacă are o eficacitate mai mică decât celelalte două, cel puțin așa arată primele studii, cred că este un vaccin suficient pentru cineva care a trecut deja prin boală. Eu am fost deja infectat cu coronavirus. Există studii care arată că la persoanele care au trecut prin boală într-un interval de trei până la șase luni s-ar putea să fie suficientă o singură doză, dar încă nu avem o certitudine în acest sens".

Deputatul a făcut însă și câteva precizări referitoare la vaccinurile produse de Pfizer și Moderna, disponibile la programare de-abia în a doua parte a lunii martie. Rafila speră ca interesul populației pentru imunizare să rămână în continuare ridicat.

Alexandru Rafila: “Cu Pfizer și Moderna abia de la jumătatea lunii martie vor fi disponibile noi sloturi de programare, eu sper să rămână și atunci la fel de ridicat interesul pentru vaccinare în România. Pe măsură ce a trecut timpul, interesul pentru vaccinare în alte țări a scăzut. Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, iar un motiv în acest sens îl pot constitui mutațiile antigenice, apariția unor tulpini noi și persistența răspunsului imun după vaccinare”