MENIU

Medicul Adrian Marinescu: Numărul testărilor zilnice ar trebui să crească la 100.000. Efectele restricțiilor, peste o săptămână, două

coronavirus Foto: Pixabay.com

Medicii trag un semnal de alarmă după bilanțul negru de coronavirus de marți: 7.304 noi infectări,  1.093 de bolnavi COVID-19 în secțiile de Terapie intensivă și 177 de morți, acesta fiind, din păcate, cel mai mare număr de decese înregistrat în doar 24 de ore, din ultimele luni, de la agravarea evoluției de COVID-19. Secțiile de Terapie intensivă din spitalele suport COVID din țară sunt deja pline, marți. 

 

Adrian Marinescu, medic primar infecționist la Institutul „Matei Balș”, atrage atenția că deocamdată bilanțul coronavirus nu e relevant pentru a vedea eficiența măsurilor abia luate de autorități. 

„Nu e suficient să avem mai putine cazuri într-o zi, trebuie o medie într-o săptămână. Noi am spus că vom ajunge în punctul în care vom folosi și secțiile ATI de la alte spitale. Nu pot să rezolv doar cu câteva spitale.  În viitorul apropiat de aici va veni. Toate spitalele care pot avea dublu circuit  o vor face. (...)

Măsurile.... Nu avem elemente noi în momentul de față. Să sperăm că peste o săptămână, două se vor vedea efecte. Deși si sunt multe activitati greu de restricționat - întâlnirile acasă, nu poarta mască și apar focare”, a menționat, marți, Adrian Marinescu, la Realitatea PLUS.

Medicul infecționist spune că numărul testărilor zilnice ar trebui să crească la 100.000. Numărul testărilor făăcute în ultimele 24 de ore a fost de 31.005, potrivit ultimului bilanț anunțat marți de autorități.

„În mod evident că testarea nu e la nivelul la care ar trebui să fie. Ar trebui să avem în fiecare zi 1% din populatie. Cel putin 100.000 de teste in fiecare zi, chiar daca inseamna si teste rapide, in mod complementar. (...) Nu e suficient sa testam doar acum. (...) Cred că destul de curând (se va ajunge la 100.000 de teste - n.red.). Teste rapide se fac deja în secțiile de urgență, ar trebui făcute mai rapid”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Expertul în Sănătate publică Ioana Stăncel a declarat la Realitatea PLUS că „rata de pozitivare rămâne ingrijoratoare, și, separat, pentru a opri transmiterea la nivelul comunității și în focare, pentru că ne aflăm în situația de transmitere comunitară exponențială, ar trebui identificati toti contacții pozitivi, care ar trebui testati in vederea izolarii lor și întreruperii lanțului de transmitere.

Susțin creșterea cât de mult se poate a numărului de teste în vederea izolării cazurilor contaminate, a cazurilor pozitive și a întreruperii transmiterii. Cred că măsurile preventive ar fi trebuit să fie luate în urmă cu 2-3 saptămâni ca să ne oprim la un platou de 5.000, 6.000, 7.000 de cazuri zilnic, nu la platouri care tind să meargă către 10.000 de cazuri. În ciuda masurilor luate mă aștept la creșterea cazurilor depistate, pentru că acestea fie există, fie vor fi cazuri severe, deci cazuri la ATI, fiind presiuni asupra sistemului medical”.