MENIU

Medicii, avertisment teribil de ultimă oră: Ne ameninţă o formă de tuberculoză AGRESIVĂ

Tuberculoza transmisa de animale este o amenintare mai mare decat se credea, avertizeaza medicii.

Boala, transmisa in general prin produse contaminate provenind de la aceste animale, este mai grava si mai dificil de tratat decat forma sa "clasica", care afecteaza oamenii, scrie ziare.com.

Desi se fac eforturi pentru ca tuberculoza sa fie eradicata pana in 2035, Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca varianta bolii transmise de animale a fost neglijata zeci de ani.

Boala, cunoscuta si ca tuberculoza bovina, pentru ca in general este transmisa de vaci, ii afecteaza mai ales pe veterinari, fermieri si macelari. Medicii avertizeaza ca sunt infectate peste 100.000 de persoane anual.

Studii realizate in Mexic arata ca 28% din totalul cazurilor de tuberculoza au ca origine animalele. Un altul, realizat pe copii, in California, ridica acest procent la 45%.

O problema este si aceea ca, in multe dintre cazuri, cei care sufera de tuberculoza luata de la animale nu sunt corect diagnosticati. In timp ce cele mai multe cazuri de tuberculoza sunt cauzate de Mycobacterium tuberculosis, cea care apare la animale are la origine infectarea cu Mycobacterium bovis.

In plus, tuberculoza luata de oameni de la animale este rezistenta la pirazinamida, un medicament folosit in tratamentul tuberculozei la oameni. Mai mult, acest tip de tuberculoza nu afecteaza doar plamanii, ci si alte organe - ceea ce complica diagnosticarea si face sa fie dificil de tratat.

Mai multe articole despre:
TBC tuberculoză tuberculoză agresivă