MENIU

Medici și asistenți români intră în lupta anti-Covid din Tunisia. Țara noastră donează statului african vaccin și materiare sanitare

Medici români merg în Africa

O echipă formată din 13 cadre medicale, cinci medici şi opt asistenţi medicali, merge în Tunisia pentru a oferi sprijin personalului sanitar în lupta cu Sars-Cov-2. Autoritățile de la București au anunțat și că donează acestei țări aproximativ 180.000 de doze de vaccin și materiale sanitare. 

Ministerul Apărării a anunțat, luni, că o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române va asigura transportul în Tunisia a aproximativ 180.000 de doze de vaccin anti-Covid Astra Zeneca, teste antigen şi materiale sanitare, pentru gestionarea pandemiei în această ţară.

Materialele sanitare donate sunt măşti FFP2 şi FFP3, măşti chirurgicale şi teste antigen.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, le-a urat succes cadrelor medicale care pleacă în Tunisia și a subliniat că misiunea nu va fi una uşoară.

”Nu pot decât să le doresc succes colegilor noştri care vor merge acolo, nu este o misiune uşoară, cum nu au fost nici celelalte unde au fost. Echipe medicale de la noi au fost în Italia, au fost în Republica Moldova, au fost în Slovacia, au fost apreciate de prietenii noştri din fiecare din aceste ţări şi acum mergem într-o altă regiune, într-o altă zonă, unde într-adevăr este nevoie şi unde sunt implicate mai multe ţări din vecinătate”, a declarat Arafat.

Șeful DSU a amintit că salvatorii români intervin în acest moment în mai multe ţări.
”Acum avem intervenţii pe mai multe paliere. Avem incendiile de pădure din Grecia, unde suntem una din mai multe ţări care intervin acolo şi asistă prietenii noştri de acolo într-o situaţie destul de dificilă. Suntem în Macedonia cu Forţele Aeriene Române şi cu un avion care a făcut mai multe misiuni şi care mai rămâne să continue misiunile de stingere în zona unde sunt incendiile de pădure în Macedonia de Nord. Şi, acum, avem misiunea de asistenţă către Tunisia şi mai vin alte misiuni cel puţin pe partea de vaccin, care se fac în colaborare cu Ministerul Sănătăţii din România şi care ia legătura şi discută cu ministerele Sănătăţii din ţările care primesc donaţiile de vaccin sau ţările care au hotărât să cumpere dozele de vaccin”, a adăugat Arafat.