MENIU

Medicament ''pentru slăbit'', viral pe TikTok! Medicii trag un SEMNAL DE ALARMĂ: ce RISCURI se ascund în spatele succesului fulminant

Medicament viral pe TikTok/ Profimedia

Un antidiabetic face furori pe TikTok, unde hashtagul #Ozempic a acumulat peste 500 de milioane de vizualizări, datorită proprietăţilor sale care ar ajuta la slăbit. Fenomenul a provocat deja tensiuni în lanțurile de aprovizionare, dar, mai presus de orice, a stârnit îngrijorarea medicilor.

"Am început Ozempic acum şase săptămâni", povesteşte o utilizatoare americană de TokTok într-un clip video cara a adunat aproximativ 100.000 de vizualizări. "N-am făcut niciun exerciţiu, doar mi-am injectat produsul!", mai spune tânără, care a prezentat fotografii "înainte" și "după" pentru a-și susține afirmațiile, relatează Agerpres care citează AFP.

Acest produs injectabil considerat, se pare, "miraculos" este, de fapt, indicat pentru "tratamentul diabetului de tip 2 insuficient controlat" la adulţi, precizează laboratorul Novo Nordisk, care îl comercializează în Franţa din 2019.

Semaglutida, ingredientul său activ, acţionează ataşându-se de receptorii unui hormon care are rol în controlul glicemiei şi stimulează eliberarea de insulină atunci când nivelul de glucoză din sânge este ridicat. De asemenea, substanța menționată încetineşte golirea stomacului, reducând astfel pofta de mâncare şi conducând la pierderi semnificative în greutate, în jur de 10% într-un an, notează AFP.

O proprietate care i-a permis producătorului să obţină comercializarea semaglutidei în numeroase ţări, inclusiv în Statele Unite, la o doză mai mare şi sub o altă denumire, Wegovy, pentru tratamentul obezităţii.

În Franţa, Wegovy a primit un aviz favorabil de la Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS), pentru tratamentul obezităţii, la sfârşitul lunii decembrie. În prezent, este limitat persoanelor foarte obeze, cu o boală asociată.

În aşteptarea unei decizii din partea autorităţilor cu privire la preţul şi decontarea acestuia, Wegovy este livrat în sistem limitat, "spre deosebire de Ozempic, care este disponibil cu o reţetă obişnuită", a declarat profesorul Jean-Luc Faillie de la Universitatea din Montpellier, Franţa.

Rezultat: "farmaciştii au găsit reţete" de Ozempic pentru persoane fără diabet, precum şi "reţete falsificate, folosite de mai multe persoane", a adăugat el.

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANSM) din Franţa a chemat la ordin medicii, cerându-le să respecte cu stricteţe indicaţia privind diabetul pentru reţetă. ANSM nu a constatat un "vârf anume sau o creştere bruscă a consumului în ultimele luni", însă în cazul Ozempic au existat "tensiuni de aprovizionare" din cauza creşterii cererii globale.

Medicii trag un semnal de alarmă privind efectele ale semaglutidei, "sub-raportate".

Astfel, pe lângă greaţă, "există şi riscuri mai rare, dar mai grave, precum pancreatită acută, care poate apărea chiar şi la doze mici, tulburări biliare, cazuri rare de constipaţie severă care poate duce la obstrucţie intestinală", spun experții. Aceștia vorbesc, de asemenea, și despre un "risc crescut de cancer tiroidian" după câţiva ani de tratament.

Mai multe articole despre:
tiktok succes medicament slabit medici