MENIU

Medic:"Obligarea românilor de a-şi face analizele este o prostie". Ce argument oferă acesta

<p>Testări gratuite pentru depistarea infecției cu HIV și cu virusurile hepatice B și C</p>

Obligarea românilor de a-şi face analizele medicale complete, la un interval de timp, este "o prostie", consideră fondatorul Centrului pentru Inovaţie în Medicină, doctor Marius Geantă.

„Actualul ministru al sănătății a anunțat recent, sub amenințarea unor sancțiuni pecuniare, că “toată lumea trebuie să știe că trebuie să mergi minim o dată la 3 ani, ca să-ți faci o investigație completă: analize plus consult la medicul de familie”. În traducere liberă, se intenționează instituirea obligatorie a unui control medical, la fiecare 3 ani, pentru fiecare dintre noi. Ideea unui control medical al omului sănătos, de obicei la interval de un an, nu este nici pe departe nouă. Ba am putea spune că, dacă ar mai fi așteptat puțin, domnul ministru ar fi putut marca fix un secol de la implementarea ideii în premieră, în SUA. Suntem pe fază", a afirmat medicului, conform evz.ro.

Conform acestuia, setând un interval de referință între vizitele la medic – de 1 an sau de 3 ani – omului i se induce ideea de siguranță nebazată pe dovezi că în acest interval nu are ce să i se întâmple din punct de vedere medical, stimulând atitudinea pasivă în raport cu propria stare de sănătate.

"Medicina secolului 21 iese din cabinetul medicului și vine acasă la fiecare dintre noi. Domnul ministru însă ar vrea să parcurgem în continuare drumul invers. În spațiu, către cabinetul medicului de familie. Dar și în timp. Până în 1920”, spune doctor Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovaţie în Medicină. Specialistul spune astfel că această obigativitate reprezintă „o prostie”!

Mai multe articole despre:
medic analize medicale Marius Geantă