MENIU

Medic de la Spitalul Colentina, mărturii cutremurătoare: pacienți cu covid, luați din sala de operație - Mortalitatea, legată de gestionarea pandemiei

Gheorghe Andrei Dan

Mărturii cutremurătoare vin din partea unui medic de la Spitalul Colentina din Capitală. Acesta a vorbit despre modul în care a fost gestionată pandemia, despre rolul spitalelor covid, dar și despre situațiile limită în care pacienții infectați cu SARS COV2 au fost luați de pe masa de operație. 

„Lupta cu Covid a avut două tipuri de bătălii. Una este cea extraspital, care a fost extrem de vizibilă, mediatizată și politizată. Și a faza obscură, care este îngrijirea în spital a pacienților Covid, care este foarte puțin transparentă. Între pacientul infectat, depistat, trimis către spital și pacientul externat sau decedat de Covid este o cutie neagră. Această cutie neagră a fost creată cu axioma nefericită, nepotrivită și neeuropeană aș putea să spun numită spital covid.

Spitalele Covid au fost o soluție simplă de a scăpa de prezența pe stradă a bolnavului Covid. S-a făcut în 2 faze: în prima fază, în martie, neținând cont de reguli europene ale dreptului omului, pacienții asimptomatici au ajuns în spitale Covid. Ei au dispărut din statistica stradală, dar au încălcat aceste spitale cu pacienții în secții care nu erau de profil.

Pacienți ai noștri care au fost trimiși la spitale mari din București care nu erau covid nu au găsit poarta deschisă întotdeauna. Cu siguranță, mortalitatea din România are cauze în modul în care s-a gestionat pandemia Covid. Ne pomeneam cu pacientul, spunându-ne că nu e foarte bine. Pacientul e bine și noi constatam că saturația de oxigen a pacientului e 70-80%, deci era dependent de high flow. Dar terapia intensivă era deja plină. Pentru că, de fapt, locurile după care se alerga erau de terapie intensivă.

Am avut pacienți luați de pe masa de operație, daca va puteți imagina asta. Să fie luat de pe masa de operație, transferat la Colentina pentru că el are infecție Covid”, a spus Gheorghe Andrei Dan, șeful Secției clinice de cardiologie și al Clinicii Medicale Colentina.

„Am avut nenumărate cazuri de pacienți care s-au prăpădit pentru că nu au avut tratament și supraveghere. Am pacienți care sunt la limită. Sunt pacienți care au ieșit din perioada Covid și aveau nevoie de o îngrijire, dar nu au mai fost primiți în spitale nonCovid. Nu se întâmplă doar la noi. Dar la noi domină tăcerea”, a mai spus acesta.

Mai multe articole despre:
colentina