MENIU

Maternitatea în care Mihăiță a supraviețuit. Aparatura îl ajută pe medic să țină în viață prematurii

<p>Salvati copiii</p>
<p>Salvati copiii</p>
<p>Salvati copiii</p>

Aparatura medicală adecvată îl ajută pe medic să țină în viață copiii născuți prematur.

Maternitatea în care Mihăiță a supraviețuit. Aparatura medicală adecvată îl ajută pe medic să țină în viață copiii născuți prematur

E ora 6.45. Intră pe poarta maternității, în vreme ce își face planul zilei: "Mihăiță pleacă astăzi acasă. Băiatul cu ochi verzi, se vede deja că vor rămâne la culoarea verde, a ajuns la două kilograme și 800 de grame. Da, e pregătit. Ligia e două zile în incubator. 980 de grame, atât cântărea trupul ei fragil la naștere. Câtă determinare într-un trup atât de mic", se gândește.

E medic în această maternitate de 17 ani. Își începe fiecare zi la salonul de prematuri, pentru că lupta acestor copii o fac să înțeleagă că nimic nu e prea greu, în fața miracolului vieții. "Așadar, Mihăiță pleacă acasă, voi avea un incubator disponibil. Mă rog să nu fie nevoie de mai multe", își mai spune și ziua intră în ritmul ei alert.

Fără incubator, Mihăiță nu ar fi reușit. Odată adus pe lume și ocrotit într-un incubator, cât să își dezvolte organele, încă nepregătite pentru mediul extern, un prematur devine, cu fiecare zi care trece, unul dintre cei mai curjoși luptători. Are și aliați de nădejde: părinții și, lângă aceștia, medicii. Pentru ca prematurii și medicii să își ducă lupta pentru viață până la capăt, însă, e nevoie ca maternitatea să aibă aparatură medicală necesară.

Cauza principală a mortalității infantile, a cărei incidență menține România pe primul loc din Uniunea Europeană, o reprezintă prematuritatea și, legat de aceasta, o serie de complicații în evoluția nou-născuților, explică medicul Angelica Filimon, șeful secției de neonatologie al Spitalul Județean de Urgență Arad. Medicul trebuie să aibă la îndemână aparatura medicală adecvată pentru ca, odată salvat, un prematur să se dezvolte și să crească. Un copil născut înainte de termen, a cărui greutate este mică, uneori și sub 1.000 de grame, nu are, practic, nicio șansă la viață, într-o maternitate fără incubator, spune doctorul Filimon.

Sunt maternități în care Mihăiță nu ar fi supraviețuit, pentru că nu sunt dotate cu aparatură necesară unui act medical de calitate. Atât de brutal este adevărul: un incubator păstrează copiii în viață, până când aceștia devin suficient de puternici pentru a înfrunta lumea.

"Mizăm enorm, și nu numai noi, ci și părinții acestor copii născuți prematur și mai ales medicii care luptă zi de zi pentru a-i salva, pe implicarea socială. Anul trecut, Salvați Copiii a dotat cu aparatură medicală 31 de maternităţi, iar parte semnificativă a acestor fonduri, 355.981 euro, a venit de la cei care au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit, transformând banii în viață pentru copiii născuți prematur", explică Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În anul 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii, rată care a coborât la 8 la mia de nou-născuţi vii, în 2015. Chiar și așa, România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata mortalității infantile, din cauze prevenibile ori afecțiuni tratabile, atâta vreme cât maternitatea are la îndemână aparatura medicală necesară.

Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2017. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Mai multe articole despre:
Salvaţi Copiii