MENIU

Materialul creat în laborator ar putea fi cea mai bună soluție contra toxiinfecțiilor alimentare

Probabil ai auzit despre grafen - cel mai subţire dintre toate materialele care există în Univers. Ei bine, de la identificarea acestui material minune, cercetătorii i-au găsit numeroase utilizări, așa se face că în viitor ai putea chiar să-l mănânci.

Mai exact, grafenul comestibil te-ar putea scăpa de toxiinfecțiile alimentare. Cel puțin, așa susțin cercetătorii de la Rice University, care s-au gândit să pună niște grafen pe pâine. Află ce gust ar putea avea acest material.

James Tour și echipa sa au început să investigheze moduri în care pot transfera grafenul pe alimente, cu ajutorul laserului, iar asta ar putea da startul unui nou trend, cel al electronicelor comestibile.

Cum te-ar putea salva grafenul de toxiinfecțiile alimentare

Tehnica de realizare a grafenului cu ajutorul laserului (LIG) se referă la crearea unui tip de spumă de grafen, care are la bază mici fulgi din același material. Această spumă poate fi aplicată apoi pe diverse materiale, cum ar fi hârtia sau chiar pâinea prăjită. Tehnica este de succes îndeosebi în cazul nucilor de cocos sau al cartofilor, ambele alimente având niveluri ridicate de lignină, un polimer organic complex.

„Inițial, materialul este transformat în carbon amorf, cu ajutorul unei pulsații laser; următoarele două pulsații transformă materialul în LIG", explică James Tour. „Procesul durează doar o milisecundă și este realizat prin defocalizarea laserului, astfel că apar puncte care se suprapun pe măsură ce acesta își străbate traiectoria".

Întrebarea este: tu ai mânca acest grafen, chiar dacă este sigur? Probabil că nu, de aceea Tour va încerca să te convingă în următoarele rânduri.

„Asemenea elemente ar putea servi drept senzori care să arate parcursul hranei din locurile de producție până la tine acasă. De asemenea, ți-ar putea indica și dacă mâncarea pe care ești gata să o consumi e sigură sau dacă riști să faci o toxiinfecție alimentară. Dacă ai fost vreodată în situația asta, sigur ai vrut retrospectiv să știi ce ai mâncat atât de nasol încât ai zăcut apoi în pat", a spus Tour.

Sursa

Mai multe articole despre:
mâncare toxiinfecţie grafen