MENIU

"Le rezolvăm pe toate". Cum dă Ponta MAI MULŢI BANI unor ministere, deși a încasat MAI PUŢIN

Premierul visează la Cotroceni

1+ 1 nu fac 2 în matematica politicienilor, mai ales dacă se apropie alegerile pentru Cotroceni. Premierul a promis mai mulţi bani ministerelor, la rectificarea bugetară, cu toate că s-au încasat mai puţini bani în primele 6 luni. Victor Ponta a vorbit, totodată, de o rectificare POZITIVĂ, însă calculele arată negru pe alb că RECTIFICAREA ESTE NEGATIVĂ.

Datele publicate de Ministerul de Finanţe privind rectificarea bugetului arată că, în primul semestru din 2014, încasările din TVA au fost cu 1,5 miliarde lei mai mici decât se programaseră, iar cele din impozitul pe venit cu 1 miliard lei.

Cifrele confirmă că rectificarea nu a fost pozitivă, aşa cum a declarat premierul Victor Ponta, de vreme ce încasările nu au fost realizate, ci s-au prăbuşit, scrie Capital.ro.

Veniturile bugetului de stat au fost modificate semnificativ faţă de programul stabilit prin legea bugetului votată de Parlament.

Cele mai importante scăderi au fost la TVA şi impozitul pe venit, cumulând 2,5 miliarde lei.

Încasările din alte taxe şi impozite nu au putut compensa nerealizarea veniturilor. Excepţie face impozitul pe construcţiile speciale, celebra „taxă pe stâlp" care aduce 1 miliard lei.

Ce vrăji a făcut Victor Ponta pentru a prezenta rectificarea bugetară NEGATIVĂ ca fiind POZITIVĂ

Premierul Victor Ponta şi oficialii din Ministerul de Finanţe au apelat la inginerii financiare pentru a transforma rectificarea bugetară NEGATIVĂ într-o rectificare aparent pozitivă, spune fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. Potrivit acestuia, MINUSUL de încasări la buget după primele 6 luni este de peste 4,2 miliarde lei, însă "domnii Voinea şi Gherghina de la Finanţe şi-au rezolvat problemele pentru posturile primite la Banca Naţională" şi au prezentat lucrurile deformat astfel încât premierul să iasă bine.

Potrivit execuţiei bugetare la 6 luni, prezentate de Ialomiţianu, avem o rectificarea bugetară NEGATIVĂ de peste 3,5 miliarde lei, care a fost prezentată în mod fals de premier ca fiind POZITIVĂ prin două inginerii financiare - blocarea de cheltuieli şi compensări între datoriile instituţiilor publice către firme şi datoriile firmelor către bugetul de stat.

"Când faci rectificare pozitivă înseamnă fie că ai venituri în plus faţă de prevederile bugetare, fie măreşti deficitul bugetar, cum s-a întâmplat în 2013. Or, acum Victor Ponta a spus că deficitul rămâne neschimbat. Deci, rectificarea este negativă. Au făcut de fapt o şmecherie. Cred că domnii Voinea şi Ghergina şi-au reziolvat problemele pentru posturile primite la Banca Naţională. Ce au făcut? Nu au mai tăiat cheltuielile, că nu se realizează veniturile, ci le-au blocat. Au blocat 2,3 miliarde de lei, care nu se mai fac. S-a acoperit această nerealizare a veniturilor prin blocarea cheltuielilor. Au mai venit cu încă o şmecherie, cu nişte SWAP-uri, cu compensări, de la datoriile instituţiilor publice cu datoriile firmelor către bugetul de stat. Firmele aveau de încasat de la instituţii publice şi trebuia să plătească spre buget, dar s-au făcut compensări astfel încât să rezulte o rectificare pozitivă. Au adunat acele compensări. Au apelat la inginerii financiare pentru a obţine o rectificare aparent pozitivă", a explicat fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, la emisiunea "Realitatea Zilei" la REALITATEA TV.

Potrivit execuţiei bugetare, document public pe site-ul Ministerului de Finanţe, prevederile bugetare au fost de 104,9 miliarde iar încasările cu puţin peste 100 de miliarde lei, deci o NEÎNCASARE de circa 1 miliard de euro.

Investiţiile programate pentru primul trimestru au fost de 16 miliarde, iar cele efectiv realizate au fost de 10 miliarde. Deci investiţiile au fost mai mici cu 6 miliarde.

"Epoca de Aur", în versiunea Ponta. "Nu avem MINUS la producţie, ci MARI REALIZĂRI"