MENIU

Măsurile de izolare impuse de autorități ar putea fi contestate în maximum 24 de ore

Măsurile de izolare ar putea fi contestate în maximum 24 de ore

Un proiect de lege care prevede ca măsurile de izolare luate în timpul epidemiei de coronavirus să poată fi contestate într-un termen de cel mult 24 de ore a fost depus la Parlament. Modificarea legii carantinei, propusă de patru senatori, ar ajuta ca soluționarea sesizărilor să se facă în 48 de ore de la impunerea deciziei.

Potrivit proiectului de modificare a legii 136/2020, un pacient simptomatic sau asimptomatic poate contesta în instanță decizia autorităților privind izolarea în 24 de ore.

În expunerea de motive se arată că ”stabilirea unui termen scurt, de cel mult 24 de ore, pentru introducerea unei acțiuni judiciare este justificată de faptul că izolarea persoanelor nu poate depăși 48 de ore. Modificarea operată va permite creșterea eficacității mecanismului de contestare a actului administrativ individual, astfel încât soluționarea acestuia să se poată realiza de către instanța de judecată în interiorul celor 48 de ore.” Termenul de 24 de ore va fi valabil și pentru procesele aflate în curs de soluționare la momentul intrării în vigoare a noilor prevederi.

În forma actuală, legea carantinei nu prevede un termen în care instanța poate fi sesizată. Astfel, legea este interpretată diferit, notează Mediafax.

Mai multe articole despre:
izolare legea carantinei