MENIU

Măsuri în Grecia după valul de incendii: Autoritățile vor folosi drone și senzori de temperatură în păduri

Incendiile din timpul verii sunt un fenomen obișnuit în Grecia. Foto: Profimedia

Schimbările climatice drastice sporesc incendiile catastrofale din Grecia, care au provocat pagube uriașe, în ultimele săptămânii, și au provocat cel mai mare incendiu înregistrat vreodată pe teritoriul Uniunii Europene. Autoritățile au decis astfel să folosească drone și să instaleze senzori de temperaturi în păduri, pentru a monitoriza incendiile de vegetație în timp real. 

Autoritățile elene vor să îmbunătățească rapid prevenirea stingerii flacarilor, după ce mai mulți activiști au criticatdur mecanismul de control aplicat până acum. Incendiul mortal din nord-estul Evrosului, a facut prăpăd pentru a 15-a zi la rand.

Cel puțin 20 de oameni au pierit în flăcări, in timp ce alții și-au pierdut casele și munca de-o viață. Oficialii au în plan și instalarea unor senzori în siturile arheologice, dar și în pădurile cu risc ridicat, pentru a ține sub control orice pericol. 

Incendiile din timpul verii sunt un fenomen obișnuit în Grecia, o țară mediteraneeană. Cu toate acestea, Guvernul elen consideră că vremea anormal de uscată, fierbinte și cu vânturi puternice din acest an, pe care unii oameni de știință o asociază cu schimbările climatice, a dus la o agravare a acestei situații, determinând evacuări în masă.

În nord-estul țării, în regiunea Evros, un incendiu de pădure a izbucnit și a devenit cel mai devastator din Europa vara aceasta, în urma căruia au murit cel puțin 20 de persoane și a dus la distrugerea unor case, infrastructuri și păduri. Chiar și după 13 zile, focarul a rămas în continuare activ, iar sute de pompieri continuă lupta cu flăcările în Evros. În urma evacuărilor realizate în timpul nopții trecute, lupta cu incendiul continuă neîntrerupt.

„Deşi am fost mai bine pregătiţi decât în oricare alt an, ne-am confruntat cu o combinaţie fără precedent de incidente”, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis în faţa Parlamentului, citând un val de căldură severă în iulie, cel mai îndelungat din istoria recentă a Greciei, urmat de vânturi neobişnuit de puternice.

Premierul elen a anunţat că autorităţile de resort au demarat procedurile pentru a achiziţiona peste 100 de drone cu care să monitorizeze incendiile de pădure în timp real. De asemenea, există planuri pentru instalarea unor senzori de temperatură în situri arheologice şi în pădurile cu risc mare de incendiu, în timp ce aproximativ 500 de specialişti forestieri şi alţi 1.000 de pompieri vor fi angajaţi în curând.

Mai multe articole despre:
incendii grecia drone senzori de temperatura