MENIU

Măsuri de siguranță în două comune din Iași unde incidența de cazuri Covid a depășit 2 la mia de locuitori

Se reintroduc restricțiile în localități unde incidența de cazuri Covid este în creștere. Foto/Inquam

Pentru că în comunele Cepleniţa şi Răchiteni incidența de cazuri Covid-19 a a ajuns la 2,61 şi, respectiv, 2,13 la mia de locuitori, autoritățile vor impune restricții, pentru prevenirea răspândirii virusului.

Prefectul Marian Grigoraş a declarat luni că în această situaţie, conform legislaţiei în vigoare, se aplică o serie de măsuri preventive care au drept scop diminuarea răspândirii virusului în comunitate.

"În acest sens, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Iaşi a emis astăzi hotărârea cu numărul 111 din acest an în care sunt prevăzute măsurile care se vor aplica începând de mâine în comunele Cepleniţa şi Răchiteni timp de două săptămâni, mai exact, de pe 24 august până pe 6 septembrie 2021. Principalele măsuri preventive se referă la activitatea în baruri, cluburi, discoteci şi a operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă în intervalul orar 5,00 - 2,00 fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. O altă măsură vizează faptul că organizarea evenimentelor private este permisă dacă au maxim 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani", spune prefectul Marian Grigoraş.

În alte condiţii, organizarea de evenimente private, precum nunţile şi botezurile din comunele Cepleniţa şi Răchiteni este permisă cu un număr de participanţi de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană, doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

"Ne consultăm constant cu medicii epidemiologi şi primim tot timpul informaţii cu privire la evoluţia pandemiei. Acum îngrijorările noastre sunt alimentate de numărul de cazuri pozitive dă semne de creştere. Recomandarea epidemiologilor şi a noastră este să fim în continuare precauţi cu privire la participarea la evenimente publice aglomerate, să purtăm masca, să ne dezinfectăm des mâinile şi suprafeţele cu care intrăm în contact. Pentru mediul rural este o perioadă cu multe sărbătoriri, zile ale comunelor sau hramuri - recomandarea este să păstrăm regulile sanitare de prevenţie şi să rămânem în alertă. Trebuie să ne păzim în continuare, iar vaccinarea este soluţia cea mai bună de a scăpa de infecţia cu acest virus şi de a reveni cu toţii la o viaţă normală, fără restricţii", a mai spus prefectul judeţului Iaşi.