MENIU

MĂSURI aspre în valul 5: Vaccinarea BOOSTER obligatorie și certificat COVID schimbat înaintea sărbătorilor de iarnă din Franța

MĂSURI aspre pentru valul 5, înaintea sărbătorilor de iarnă din Franța

Franța impune noi măsuri fără carantină de la sfârșitul acestei săptămâni, înaintea sărbătorilor de iarnă.  

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, care a precizat că nu vor fi impuse în următoarea lună carantină sau restricții de circulație, limitarea deplasărilor sau închiderea magazinelor, pentru că rata de vaccinare anti-COVID-19 este una din cele mai bune din lume - „aproape 90% din populaţia adultă este vaccinată”.

În schimb, Olivier Veran a anunțat că de sâmbătă, a treia doză de vaccin anti-COVID-19 - doza BOOSTER, devine accesibilă tuturor persoanelor de peste 18 ani, la 5 luni după ce au făcut a doua doză: „La ora actuală mai rămân de vaccinat 19 milioane de francezi cu a treia doză în următoarele două luni. Rapelul vaccinal trebuie făcut înainte de 15 ianuarie 2022 pentru a putea beneficia mai departe de paşaportul sanitar sau certificatul verde, a mai spus Veran.

In Franţa, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat aproape 33.000 de noi cazuri de îmbolnăviri de Covid-19.

Sunt schimbate și condițiile pentru certificatul COVID, care în Franța include și test PCR sau antigenic negativ. Condiția testării pentru accesul în continuare pe baza certificatului se modifică, astfel că testele – PCR sau antigen,care nu sunt gratuite, costă între 13 şi 45 de euro,  nu vor mai fi valabile de luni timp de 72 de ore, ci doar 24 de ore.

„Trebuie să-i căutăm pe toţi francezii nevaccinaţi – vreo 5-6 milioane de persoane. Vom mobiliza toate mijloacele în acest sens. Le lansez totodată un apel solemn ca să facă pasul” , a anunțat ministrul Sănătății, potrivit RFI România.

Purtarea măștii redevine obligatorie la interior,  chiar şi pentru cei care au un  certificat digital valabil. Decizia extinderii purtării măștii la exterior va fi decisă zonal, de autoritățile locale din regiunile din Franța. Precizarea a fost făcută mai ales pentru că în curînd încep evenimentele organizate de sărbătorile de iarnă, ca târgurile de Crăciun, ce se deschid deja la sfârșitul lunii noiembrie.

Olivier Veran a amintit și de importanța măsurilor de protecție, ca purtarea măștii, dar și de testare și accesul pe baza certificatului verde. 

„În momentul în care numeroşi vecini din Europa sunt confruntaţi cu valul epidemiologic cel mai violent şi sunt nevoiţi să ia măsuri restrictive extreme, noi alegem să împăcăm libertatea cu responsabilitatea. Considerăm că putem trece acest val fără a recuge la uneltele cele mai constrângătoare dacă ştim să folosim cum trebuie toate cărţile pe care le avem în mână” a spus Veran.

La nivelul sistemului școlar, ministrul Educației a anunțat că școlile nu se vor închide după confirmarea cazurilro de COVID-19, dar va continua testarea regulată a elevilor din clasele unde sunt raportate infectări.