MENIU

Masa de Crăciun, mai scumpă în acest an. Care sunt produsele aflate pe lista de scumpiri

Masa de Crăciun, mai scumpă în acest an. Care sunt produsele aflate pe lista de scumpiri

Sărbătorile vor veni cu majorări de prețuri și în acest an! Masa de Crăciun, spun expertii, va fi mai scumpă cu până la 20% comparativ cu anul tercut. Vom plăti mai mult pentru carnea de porc, dar și pentru legume, pâine și cozonac. Românii spun, însă, că nu vor renunța la mâncărurile tradiționale, dar că, spre deosebire de alți ani, vor fi mai chibzuiți, relatează Realitatea PLUS. 

Expertii anticipeaza scumpiri pentru produsele care se regasesc pe masa de Craciun. Astfel, carnea de porc ar putea fi scumpita cu 25%, pretul legumelor si fructelor ar putea creste intre 10-15%, iar pretul lactatelor va fi majorat cu 5%.

De asemenea, si produsele de panificatie vor fi scumpite, iar - de exemplu - un cozonac care se gaseste acum in magazin la 20 de lei, in perioada sarbatorilor pretul lui va fi de 30 de lei. 

Creșterea prețului cărnii de porc nu ar fi justificată însă, spun sinducaliştii din industria alimentară.

"De Sarbatori,cei care incearca majorarea preturilor la carnea de porc, sunt asa-zisii particulari. Ei incearca pe net sa arunce niste preturi in aer, punand pretul viu mai mare decat pretul taiat", a afirmat Sorin Minea, președintele Romalimenta.

În cazul produselor de panificație, seceta și producția slabă de cereale stau la baza scumpirilor.

"La panificatie TAIE aici este problema principala pentru ca materia prima a crescut substantial din cauza cresterii preturilor la grau. Una peste alta, cred ca vom avea un cos de sarbatori mai scump", a declarat si Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria alimentară.

Românii spun că vor fi mai chibzuiţi de aceste sărbători.

"Bugetul cred ca va fi un pic mai mare decat anul trecut. In general, nivelul de satisfactie trebuie, cumva, suplinit de celalalte neajunsuri pe care le traim cu totii in perioada asta", a afirmat un cumparator.

Prețul multor produse alimentare de bază a crescut deja în acest an. Previziunile sunt sumbre iar economiştii anunţă noi majorări ale preţurilor în 2021.

Mai multe articole despre:
scumpiri craciun masa de craciun