MENIU

Mărturiile cutremurătoare ale unui fost seminarist din Huşi: "Episcopul ne...."

Mărturiile cutremurătoare ale unui fost seminarist din Huşi: "Episcopul ne...."

Pe adresa cotidianului bzv.ro, un fost elev al Seminarului Teologic "Sf. Ioan Gură de Aur" s-a decis să scoată la iveală şi alte abuzuri ale Preasfintitului Corneliu Bârlădeanu, din cadrul Episcopiei Huşilor. Tânărul povesteşte cum episcopul jignea familiile elevilor şi în special femeile.

Iată un fragment din mărturie:

"Mi-e jenă că trebuie să scriu asta, am încercat să mă abţin din tot sufletul, pentru că în ultima perioada s-a ridicat o ura de nedescris împotriva Bisericii şi, din păcate, asemenea cazuri de o gravitate inimaginabilă continuă să o alimenteze. M-am hotărât să scriu pentru că răul trebuie îndepărtat şi, din păcate, majoritatea oamenilor preferă să ocolească răul sau să îl apere, însă puţini sunt cei care îl vor îndepărtat.

Când l-am cunoscut prima oară pe Preasfinţitul Corneliu Bârlădeanu era cu totul altă persoană şi asta întrucât, la acea vreme, era doar episcop vicar în Episcopia Huşilor. Totul s-a schimbat după moartea Preasfintitului Ioachim Bacaoanul. Frâiele Episcopiei Huşilor au ajuns pe mâna lui şi nimeni şi nimic nu a mai stat în calea lui. A schimbat conducerea Seminarului Teologic, care până atunci avea că director un om deosebit, în persoană preotului Constantin Busuioc, care a condus această instituţie admirabil, având rezultate de excepţie la multe concursuri şi olimpiade. După plecarea acestuia şi înlocuirea mai multor profesori, Seminarul Teologic de la Huşi a început să se stingă uşor, ajungând astăzi bătaia de joc a tuturor.

Preasfinţitul Corneliu, fiind şi profesor în această instituţie, nu era întocmai un exemplu de urmat pentru elevii viitori preoţi. Dacă se întâmplă că un elev să greşească un singur cuvânt în timp ce era ascultat la lecţie, devenea "monument al prostiei", "prostia întruchipată" sau alte apelative de acest gen. Jignirile nu se opreau asupra elevului, ci continuau la adresa părinţilor, care, se pare că erau vinovaţi de educaţia copilului şi de faptul că nu aveau o situaţie tocmai strălucită acasă, deoarece, şi aici citez: . Toate femeile erau curve sau proaste. Dacă vreun elev îndrăznea să aibă o iubită şi îndrăznea să se afişeze cu ea, intra pe mâna Preasfintitului, iar la următoarea oră era ascultat şi notat cu 2. Dacă se întâmpla să aibă o zi proastă şi ajungea nervos la ore din diverse cauze, ce nu aveau legătură cu şcoala, se calma ascultând toată clasa şi notând cu 2 sau, cum îi plăcea lui să spună, aproximativ toţi elevii ascultaţi, mai puţin pe preferaţii săi. Aşa se ajungea că, la sfârşit de semestru, un elev să aibă în rubrica de note câte doi sau trei de 2".

Mai multe articole despre:
preot Huşi Episcopie