MENIU

Marius Oprea: Firmele sub acoperire ale Serviciilor Secrete crează un adevărat imperiu economico-financiar - Cum câștigă licitații pe bandă rulantă

Firmele sub acoperire ale Serviciilor Secrete crează un adevărat imperiu economico-financiar, scrie istoricul Marius Oprea într-un editorial dedicat achizițiilor din sistemul public de sănătate din ultima perioadă. Istoricul descrie relațiile afaceristului Andrei Mihai Dracea cu personaje cheie din serviciile secrete, personaje care au dispărut în neant: fie au murit, fie au fost arestate. Astfel, Dracea a ajuns să fie unul dintre principalii abonați la contractele dubioase din sistemul sanitar. Medicul Andrei Dracea nu a răspuns acestor acuzații. 

Într-un șir amplu de dezvăluiri, istoricul Marius Oprea scrie despre legătura nemijlocită dintre serviciile secrete și firmele care câștigă licitații pe bandă rulantă.

„Andrei Dracea a intrat în lumea selectă a băieților subțiri, cu afaceri aflate sub protecția Serviciului Român de Informații, prin două cadre ale instituției: Nicolae Sergiu Ciobanu, finul și fostul prim-consilier al lui George Maior la SRI și Victor Matei, profesor la Academia Națională de Informații”

Istoricul consideră că răfuiala dintre ofițerii din servicii a făcut ca Dracea să rămână singur în afacerile cu statul în domeniul echipamentelor medicale.

„Cei trei «cavaleri» ai contractelor cu statul, de la umbra Serviciului Român de Informaţii ilustrează cel mai bine această «reorientare» despre care vorbeam, spre «piaţa de sănătate», a medicamentelor şi a aparaturii medicale, ca sursă de venituri pentru «băieţii deştepţi» ai serviciilor, a doua ca profit după comerţul cu arme la nivel mondial. Dintre cei trei pomeniţi mai sus, a rămas ”în putere” numai Andrei Mihai Dracea. După arestarea şi scoaterea din joc a lui Nicolae Sergiu Ciobanu, fostul prim-consiler al directorului SRI George Maior, la sfârșitul anului 2017, nici despre profesorul Victor Matei de la Academia Naţională de Informaţii nu s-a mai auzit mare lucru, iar despre Medicare Tehnics SA a lui Tudor George Coldea s-a scris deja destul de mult, pentru a fi socotită şi ea compromisă”, scrie istoricul.

Oprea descrie și cum serviciile de informații au primit, în timpul guvernului Adrian Năstase dreptul să facă afaceri prin firme sub acoperire. O practică similară cu a fostei securități comuniste care folosea ICE Dunărea pentru operațiunile comerciale din străinătate ale statului român.

Realitatea Plus a dezvăluit cum firmele lui Dracea au reușit să obțină 80 de contracte de peste jumătate de milion de lei de la începutul anului și până în prezent. Toate, fără licitație. 

Unele dintre achiziții ar putea face obiectul unor dosare penale.

Un exemplu este contractul de la Institutului Clinic Fundeni. Spitalul a publicat anunțul la ora 14 și 58 de minute, la 14.59 a venit oferta firmei Vavian Trading condusă de Dracea, singura participantă de altfel. Un minut mai târziu a fost declarată câștigătoare.

Achizițiile s-au făcut fără licitație publică. Și asta pentru că a fost invocată starea de urgență și lupta cu noul coronavirus. Însă, așa cum arată datele descoperite de Realitatea Plus, echipamentele furnizate n-au nicio legătură cu afecțiunile provocate de COVID-19.

Mai multe articole despre: