MENIU

Marius Budăi explică ce se întâmplă dacă întârzie voucherele de 50 de euro - Câți români au dreptul la sprijinul social

Marius Budăi: „Dacă vine cardul în iulie, suma pe iunie nu va fi pierdută” - Câți români iau vouchere de 50 de euro

Ministrul Marius Budăi a anunțat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, că este posibil să existe mici întârzieri la ajungerea cardurilor la români în următoarea lună. Ministrul Muncii a mai precizat că lista beneficiarilor voucherelor sociale nu este încă finalizată, distribuția acestora fiind prevăzută pentru 1 iunie. 

„OUG a trecut de guvern, aprobată, publicată în Monitorul Oficial La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a luat legătura cu furnizorii de carduri, am început să le confecționăm, apoi urmează inscripționarea datelor personale, după care se ia legătura cu Poșta Română. (...) Urmează banii pentru iunie, după care urmează în lunile august și septembrie”, a explicat Marius Budăi când vor ajunge cardurile pentru voucherele de 50 de euro - 250 de lei.

Ministrul Muncii a atras atenția că este posibil să existe întârzieri la distribuirea cardurilor, însă sumele aferente lunii iunie nu vor fi pierdute, ci vor fi pe carduri.

„Am făcut o analiză și, din cauza faptului că avem de parcurs anumite etape de confecționare, inscripționare (datel personale - n.red.), transport, este posibil (să fie mici întârzieri - n.red.).

Dacă va fi vreun cetățean care va primi cardul la începutul lunii iulie, nu înseamnă că suma aferentă lunii iunie va fi pierdută, ci, din contră, va intra pe card, pentru a preîntâmpina o intrare în iulie cu restul de carduri. Noi sperăm să terminăm în iunie (cu distribuirea cardurilor - n.red.)”, a precizat ministrul Marius Budăi, luni, la Realitatea PLUS.

Distribuirea voucherelor sociale presupune etapele de emitere a cardurilor de unitățile desemnate, inclusiv inscripționarea datelor (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), distribuirea prin intermediul Poștei Române și apoi încărcarea valorică a cardurilor.

Ministrul Muncii a dezvăluit, la Realitatea PLUS, că încă nu este gata încă lista beneficiarilor voucherelor sociale care vor fi distribuite începând de la 1 iunie, adică peste doar două zile, potrivit anunțului făcut de ministrul investițiilor europene, Marcel Boloș.

„Cele trei ministere care lucrăm împreună - Ministerul Muncii, MIPE și de Finanțe avem o situație cu depunerea declarațiilor la 25 mai, suntem în construcția listei. Nu avem listele afișate undeva dar cu siguranță vor fi afișate”, a mai spus Marius Budăi, la Realitatea PLUS.

Întrebat dacă măsura de acordare a voucherelor sociale românilor cu venituri mici va fi și în anul 2023, Marius Budăi nu a dat un răspuns sigur în legătură cu aplicarea și anul viitor.

„Am vorbit de un prim pachet social, a apărut criza prețurilor, războiul, a apărut al doilea pachet (de măsuri sociale - n.red.), apoi a treia măsură din luna iulie. Suntem extrem de atenți, și, dacă se va mai impune sa luăm măsuri, vom căuta soluții, pentru că cetățeni și categoriile vulnerabile și mediul de afaceri trebuie sprijiniți”, a explicat Marius Budăi, luni, la Realitatea PLUS.