MENIU

Marius Budăi, ATAC la Raluca Turcan: „Cinismul doamnei ministru, care spune oamenilor, după ce muncesc 12 ore, du-te și mai muncește încă vreo patru”

Marius Budăi, ATAC la Raluca Turcan

Deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru al Muncii, critici la adresa ministrului Raluca Turcan după îndemnul de a lucra și part-time pentru românii cu salarii mici. Acesta i-a propus, joi, și câteva soluții actualului ministru al Muncii, în direct, la Realitatea PLUS.

Forța de muncă continuă să fie o problemă în România. În foarte multe domenii, salariile mici, sub cel minim, reprezintă principalul motiv, alături de condițiile în care se muncește. În industrii importante, precum pază şi protecţie, HoReCa, construcţii, comerţ, anumite ramuri ale industriei prelucrătoare sunt cei mai mulţi angajați cu salarii de mizerie. Veniturile lunare medii nete sunt sub 2.000 de lei. 

CUM REZISTĂ ANGAJAȚII DIN INDUSTRIILE DE BAZĂ, cu salarii mici

10 industrii de bază - 732.300 de angajați
hoteluri/ restaurante - 207.000 de angajaţi
fabrici de îmbrăcăminte - 81.500 de angajaţi
salariul lunar mediu net < 2.000 de lei
cel mai mare salariu < 2.500 de lei 

Sursa: Realitatea PLUS

Legat de lipsa angajaților, de condițiile de muncă în HoReCa sau construcții, Marius Budăi a amintit că „în perioada în care eram ministru am avut discuții cu mediul de afaceri pentru forța de muncă. Atunci am facut apel la ei să se aplece către angajați cu mai mult respect”.

Întrebat despre programul de muncă și condițiile inimaginabile în care lucrează mulți în aceste sectoare, fostul ministru al Muncii a precizat că „personal, am fost în postura ca împreună cu ITM constatam, ca dar când solicitam angajatului să spună care este situația, prefera să nu vorbească” și a adăugat că o soluție în acest sens ar fi, după părerea sa, „o discuție extrem de corectă între sindicate și patronate”

„Problema salariului minim în România este reală, dar nu pot să nu observ cinismul doamnei ministru, care le spune oamenilor, după ce muncesc 12 ore, du-te și mai muncește încă vreo patru”, a concluzionat deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru al Muncii.

Actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, l-a sfătuit pe un bărbat care s-a plâns că nu poate trăi cu salariul minim pe economie să-şi mai ia un job part time. Discuţia a avut loc în timpul vizitei ministrului Muncii la bursa locurilor de muncă din Slatina de miercuri, 1 iulie. 

Citește și VIDEO Românii cu salarii mici, sfidați de Raluca Turcan: Să-și mai ia un serviciu

În plus, social-democratul s-a referit la situația din sectoarele de stat și privat. a mai spus că  Bugetarii nu mai au vouchere”.

„Aș prefera ca în România să încercăm să nu mai dezbinăm. Angajații de la stat nu mai au vouchere de vacanță”, a mai declarat Marius Budăi, joi, la Realitatea PLUS,  și a adăugat că „nu este o soluție această dezbinare, putem găsi și alte soluții”.