MENIU

Mariupol, orașul fantomă de la Marea Azov: ȘOCANT, cum arată după 3 luni de bombardamente rusești - VIDEO

Mariupol
Mariupol

Din Mariupol, orașul-port la Marea Azov intens bombardat de forțele ruse, a rămas doar o umbră a ce a fost odată. Altădată un oraș cu o populație de peste 440.000 de locuitori, acesta nu mai seamănă deloc cu cel din fotografiile și videoclipurile de dinainte de invazia rusă, și asta deoarce Mariupolul a intrat în vizorul armatei lui Putin încă din primele zile ale războiului, declanșat în 24 februarie. Doar rezistența fenomenală a soldaților ucraineni din combinatul de la Azovstal a făcut ca orașul să nu ajungă complet în mâinile rușilor în cele 85 de zile de conflict armat, câte s-au scurs până acum. Președintele Volodimir Zelenski a afirmat chiar că opoziția acerbă a Btalionului Azov este cea care "a schimbat, de fapt, cursul războiului", ucrainenii din estul țării câștigând timp prin faptul că rușii și-au concentrat atenția, dar și acțiunile către orașul din sudul Ucrainei.

Un video publicat, astăzi, pe Twitter arată un oraș părăsit, lipsit de viață, cu blocuri bombardate complet, zeci de dărâmături ce nu îți mai dau practic nicio șansă să distingi ce a s-a aflat cândva în spatele maldărului de moloz și armături.

Rusia a anunțat, joi, că 1.730 de luptători ucraineni de la Azovstal s-au predat de la începutul acestei săptămâni. În plus, propaganda rusă relata și că generalul numărul 2 al Batalionului Azov ar fi părăsit combinatul în ultimele ore. Partea ucraineană nu a făcut însă niciun anunț legat de numărul celor care se aflau în Azovstal. 

Tot astăzi, generalul de brigadă ucrainean Oleksii Gromov a declarat că „în direcția Mariupol, intensitatea ostilităților a fost redusă. În acest moment, se continuă măsurile de evacuare a eroilor noștri” din uzina Azovstal. Se crede că mai multe sute de soldați se află încă în interiorul fabricii, potrivit CNN.