MENIU

Mărirea şi decăderea şefului Volkswagen: ieri cel mai bogat CEO, azi cercetat penal

Martin Winterkorn

Procuratura din Germania a lansat luni o investigaţie penală împotriva fostului director general al grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, după ce producătorul auto a trişat în testele privind emisiile poluante ale unora dintre automobilele diesel, relatează Bloomberg.

Investigaţia se referă la acuzaţii de fraudă, din cauza vânzării de vehicule dotate cu un software care reduce nivelul emisiilor în timpul testelor, se arată într-un comunicat al procuraturii din Braunschweig. Grupul Volkswagen a depus la rândul său o plângere penală în acest caz.

Anul trecut, Winterkorn a fost al doilea cel mai bine plătit CEO din Germania, primind în total 16,6 milioane de euro sub formă de bonusuri din partea grupului VW şi a acţionarului majoritar al acestuia, Porsche.

Fostul CEO al Volkswagen a acumulat o pensie de 28,6 milioane euro în timpul mandatului său şi ar putea primi compensaţii de alte câteva milioane euro, în funcţie de cum va fi clasificată plecarea sa.

În vârstă de 68 de ani, Winterkorn lucrează pentru gigantul auto german din anul 1993. Winterkorn a studiat metalurgia şi fizica metalelor la Universitatea din Stuttgart şi are un doctorat la Max-Planck-Institute.

Până să ajungă la Volkswagen, managerul german a lucrat în cercetare la Robert Bosch şi Bosch-Siemens. Din 2002, Winterkorn a fost preşedinte la Audi, după care a trecut în board-ul VW.

Procurorii germani vor stabili acum cine este responsabil pentru manipularea testelor, potrivit Mediafax.

Winterkorn a demisionat în 23 septembrie, el fiind înlocuit vineri cu fostul director general al diviziei Porsche, Matthias Mueller.

Volkswagen a anunţat săptămâna trecută că circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante.