MENIU

Marian Iancu, dezvăluiri sfâșietoare despre Rudel Obreja în pușcărie - Cât de mizerabil s-a purtat medicul din penitenciar

Marian Iancu

Marian Iancu a făcut dezvăluiri despre experiența sa în penitenciar, acolo unde a fost coleg de cameră cu Rudel Obreja și a fost martor al indiferenței medicului din închisoare care a întârziat foarte mult să-l trimită la un spital.

Marian Iancu a povestit un episod din închisoare unde a fost alături de Rudel Obreja. Iancu a povestit cum medicul penitenciarului a refuzat zile întregi să-l trimită la un consult la un spital exterior pe Rudel Obreja.

"Din nefericire, nu am crezut că mai vine înapoi după ce s-a eliberat prima oară, pentru că i-au admis contestația. Urmă să se rejudece contestația. Eram la Jilava, schimbasem regimul, mă apropiam de comisia de liberare. Am aflat la Jilava că l-au condamnat într-o dimineață când ei așteptau din contra să se rejudece cauza. I-am transmis prin prietenii comuni că îl aștept la Jilava și că avem o camera pe o secție specială, o secție închisă cu 8 camere unde sunt numai infracțiuni ale gulerelor albe, judecători, procurori, polițișți. Treci printr-o comisie și trebuie să justifici că ești o persoană publică ce trebuie să fie protejată.

Eu am ajuns la Jilava, timp de 8 ani nu m-am certat cu nimeni, niciun raport. Am ajuns luni la Jilava, miercuri m-a chemat doctorul să merg la spital să îmi fac analizele de glicemie. El n-a mai vrut să-mi dea medicația: mergi la spital, te duci la spital că nu-ți mai dau nicio pastilă.

Eu nu am cerut să merg la spital. I-am spus că mai am o luna și ceva și întru în comisie și nu mai aveam nevoie să îmi aprobe aceste pastile. Doctorul Pădurean. Nu mi-a aprobat și l-am luat la niște înjurături. Eram de 3 zile, i-am întrebat pe toți colegii și mi-au spus că și capul dacă îi doare îi trimite la spital. Te scoate de la muncă și te trimite la spital. Acest medic avea această practică, el nu se implică în nimic și te trimitea la un spital exterior.

Vine Rudel, stătea în camera cu mine, l-am văzut că nu e bine. Mi-a spus că are o piatră la fiere, se chircea. Parcă ar avea un ulcer. I-am spus să se ducă la doctor pentru că te trimite la spital sigur. A fost singurul care nu a fost trimis la spital, saptamni. Îl auzeam pe directorul ANP că a mers la muncă până în ultima zi. S-a cerut la muncă, dar a refuzat să meargă pentru că nu putea.

În contradictoriu cu practică acestui doctor, pe el nu l-a dus. El se îmbracă de dimineață, i se spunea că pleacă la un spital de specialitate. Se îmbracă, făcea rebus toată ziua. Când vedea că trec orele, se dezbracă și reușise să se alăture lui Radu Mazăre care făcea sport în timpul zilei afară. Stătea cu el și a avut răbdare extraordinară cu el Radu Mazăre. Făceau împreună yoga care pe el îl linisteau, spunea că se relaxează, se liniștește. Când terminau el rămânea jos pe ciment și îl lua somnul și dormea acolo, pe ciment, la soare.

Această practică încălcată a acestui medic este inexplicabilă. Săptămâni întregi s-a amânat, deși acest doctor dacă te durea capul te trimitea la spital, nu îți dădea o pastilă. Mie nu a vrut să mai îmi dea medicamentația. 

Aici eu nu o să înțeleg niciodată: de ce cu el, el a fost singurul. Eu sunt martor. Pe Rudi în situația în care era...Am fost acolo, s-au întâmplat sub ochii mei. 

Rudel era un idealist, un patriot. El credea în România, credea în nevinovăția lui. Unul dintre cei mai importanți, dacă nu cel mai important judecător de la Înalta Curtea de Casație, era prietenul lui intim. Nu a apelat nici măcar să-l întrebe ce se întâmplă în situația dată în care completul de judecată s-a constatat că nu a fost corect alcătuit. Dacă el nu a spus și nu a vorbit, va dați seama câtă demnitate și câtă încredere că va fi nevinovat.

Conduită acestui doctor a fost total diferită față de practică lui obișnuită.

Nu credeam că e atât de grav, credeam că psihic e afectat", a mărturisit Marian Iancu la Culisele Statului Paralel cu Alexandra Alexandrescu.

Mai multe articole despre:
marian iancu rudel obreja