MENIU

Marea lovitură dată de Netflix. Toţi analiştii au fost surprinşi

Netflix, decizie curajoasă

Obiectivul pe care Netflix şi l-a propus de Anul Nou pentru 2016 a fost să devină un serviciu cu adevărat global, iar compania a îndeplinit în mare măsură această ţintă chiar înainte să se încheie prima săptămână din ianuarie, scrie Bloomberg.

În timp ce directorul general al companiei, Reed Hastings, susţinea un discurs la salonul IT Consumer Electronics Show (CES), din Las Vegas, Neflix era lansat în 130 de ţări. În prezent, Netflix este disponibil la nivel global, singura excepţie notabilă fiind China.

Serviciile oferite vor fi universale. În loc să-şi adapteze serviciile la fiecare ţară, Netflix vrea să devină un canal de televiziune pe internet identic pentru privitori din Irlanda, Israel, Iran sau Indonezia.

Este o mutare îndrăzneaţă, bazată pe două presupuneri foarte optimiste: că Netflix poate rescrie modul în care companiile media vând drepturile pentru emisiunile TV şi pentru filme, precum şi că algoritmii săi sunt mai puternici decât diferenţele culturale dintre persoane care locuiesc în ţări diferite.

Pe partea de afaceri, de la inventarea camerelor video, deţinătorii drepturilor media au acordat licenţe pentru conţinut prin înţelegeri la nivel naţional. Până la apariţia streaming-ului, această abordare avea sens, întrucât companiile de cablu nu operează la nivel global.

Cum să vezi Netflix cu subtitrare în limba română

Drumul va fi greu, potrivit Bloomberg, întrucât mulţi dintre posibilii parteneri ai companiei nu pot încheia astfel de acorduri nici dacă ar vrea. Alţii sunt nemulţumiţi că li se cere să cedeze drepturi care pot valora foarte mult şi pe care le-au vândut separat timp îndelungat.

"S-ar putea întâmpla în 20 de ani sau niciodată. Am vrea foarte mult să reuşim acest lucru", a declarat Hunt într-un interviu cu mai mulţi jurnalişti.

Între timp, soluţia companiei este de a produce propriile emisiuni şi filme. Ştiind că poate face orice cu propriile producţii, Netflix intenţionează să aloce 5 miliarde de dolari pentru programe în acest an, dubând producţia proprie de seriale, potrivit Mediafax.

Mai multe articole despre:
netflix