MENIU

Marea Britanie, chemată la masa comisarilor UE până la BREXIT

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a trimis premierului britanic Boris Johnson o scrisoare în care îi solicită să prezinte un candidat la postul de comisar european.

Preşedinta aleasă tocmai a trimis o scrisoare prim-ministrului britanic Boris Johnson. Ea îl invită pe domnul Johnson să propună nume - unul sau mai multe - de candidat britanic şi încurajează a se propune candidaţi femei, având în vedere obiectivul de a avea o Comisie în care să se atingă paritatea'' (de gen, n.red.), a declarat Dana Spinanţ în conferinţa de presă zilnică a executivului UE.

Ursula von der Leyen „îl invită pe domnul Johnson să ofere un răspuns rapid'', a adăugat purtătoarea de cuvânt. 

Declarația referitoare la cererea șefei Comisiei pentru Londra o puteți urmări în VIDEO-ul de mai jos (de la min. 01.44):  

Regatul Unit urma să părăsească Uniunea Europeană la 31 octombrie, înainte de preluarea mandatului de noua Comisie Europeană, însă data Brexitului a fost amânată până la 31 ianuarie 2020.

Această desemnare a fost una dintre condiţiile cerute în ultima decizie de amânare a Brexitului luată de cele 27 de state membre.

Ursula von der Leyen a vorbit prima oară despre desemnarea unui comisar din partea UK pe 24 octombrie, într-o vizită la Helsinki. Atunci președinta Comisiei a cerut Londrei să desemneze un comisar european în cazul în care va face parte din Uniunea Europeană și după 31 octombrie. Regatul Unit a fost „sărit” din cauza Brexit-ului, însă în prezent, este posibilă o amânare a ieșirii Marii Britanii din UE până la începutul anului viitor.

Intrarea în funcţie a Comisiei Von der Leyen, prevăzută la 1 noiembrie 2019, a fost amânată până la 1 decembrie 2019, în urma respingerii de către eurodeputaţi a candidaţilor francez, ungar şi român la funcţia de comisar european.

Ulterior, Franţa a prezentat candidatura fostului ministru al economiei Thierry Breton, în timp ce Ungaria l-a propus pe actualul ambasador pe lângă UE, Oliver Varhelyi.

Comisia aşteaptă o nouă candidatură din partea României, după ce primele trei propuneri făcute de Guvernul PSD Viorica Dăncilă au fost refuzate - Rovana Plumb, Dan Nica, Victor Negrescu.

Miercuri, premierul Ludovic Orban a anunțat că va trimite două propuneri de comisar la Bruxelles, pe Adina Vălean și pe Siegfried Mureșan. Soluția trimiterii celor două nominalizări vine pe fondul presiunii socialiștilor de a fi nominalizat un candidat femeie, pentru a fi asigurat echilibrul de gen în viitoarea comisie.

România inedită! Guvernul trimite două propuneri de comisar european

Mai multe articole despre:
UK Comisar euroepan