MENIU

Marea Britanie anunță RELAXAREA după LOCKDOWN. CUM se redeschid școlile și când are loc testarea COVID-19 a elevilor

Marea relaxare a început luni în Marea Britanie! Restricțiile impuse în ianuarie de criza sanitară de coronavirus sunt înlăturate în mai multe etape. Primul pas este redeschiderea școlilor, cu prezența fizică a copiilor în bănci, după două luni de cursuri online. Este a patra mare întoarcere la școală în ultimul an de când a izbucnit pandemia de coronavirus.

 

Aproape 8 milioane de copii revin la cursuri în şcolile din Marea Britanie. Prezența fizică în unitățile de învățământ a fost interzisă în ultimele două luni.

Multe școli secundare vor avea o revenire treptată în timpul săptămânii, dar se așteaptă ca majoritatea școlilor primare să se deschidă pentru toți elevii de luni.

Primul ministru Boris Johnson a descris întoarcerea la școală ca pe un prim pas major către „normalitate”.

Fiecare elev va fi testat pentru detectarea infecției cu SARS-CoV-2. Testele COVID-19, nazofaringiene și gât, sunt voluntare. Directorii școlilor au avertizat deja că, pentru testare, cea mai mare dificultate a fost și este obținerea consimțământului părinților, relatează BBC.

Potrivit deciziei autorităților sanitare, elevii de gimnaziu vor fi suspuși testării COVID-19 în mod regulat, cu trei teste în școală înainte de a se trece la testarea acasă. Distribuirea testelor rapide acasă, pentru elevi, a început deja de acum două săptămâni.

Un sondaj realizat în rândul cadrelor didactice a arătat că 76% din școlile gimnaziale vor avea parte de o revenire treptată, cu clase grupate pe ani începând în zile diferite, pentru a fi timp pentru testarea COVID-19. 

„Va exista o revenire completă, de luni, 8 martie", a spus Geoff Barton, liderul sindicatului ASCL al profesorilor, comparând cabinetele de testare din școli cu „spitale de campanie".

„Guvernul ia în considerare acum diverse măsuri pentru a ajuta elevii să recupereze procesul pierdut de învățare, inclusiv zile mai lungi de școală și vacanțe mai scurte”, a anunțat secretarul Educației Gavin Williamson.