MENIU

Mare atenţie! Deseori este confundat cu refluxul gastroesofagian, dar poate fi o boală cruntă

Cauzele reale ale cancerului esofagian sunt vârsta, obezitatea şi refluxul gastroesofagian

Recent, numărul celor care s-au îmbolnăvit de cancer esofagian a crescut considerabil şi, din păcate, este în continuă creştere. Statisticile spun că până în anul 2025, numărul pacienţilor de cancer esofagian va creşte cu 140%. Marea problemă a acestui tip de cancer este că deseori este confundat cu refluxul gastroesofagian sau pur şi simplu dificultatea de a înghite. 

Doctorii avertizează că ignorarea şi non-investigarea simptomelor că refluxul gastroesofagian pot conduce la rezultate fatale, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Jay Rensberger. Deşi suferea de reflux gastroesofagian, în ciuda insistenţelor soţiei sale, Jay nu a consultat un medic şi a continuat să ia medicamente până ce situaţia i s-a înrăutăţit considerabil. În final, medicii i-au sugerat să facă o endoscopie, o procedura de examinare a tractului gastrointestinal şi a esofagului. În urmă examinării,

Jay a fost diagnosticat cu cancer esofagian şi, din fericire, a putut fi operat. Jay a fost doar norocos! Cancerul esofagian este o boală în care celule maligne se formează în ţesutul esofagian. Esofagul este conductul muscular care transporta alimentele şi lichidele dinspre cavitatea bucală spre stomac. Peretele esofagian este format din câteva straturi tisulare, incluzând membrană mucoasa, musculară şi ţesutul conjunctiv. Cancerul esofagian începe din stratul superficial şi pe măsură ce creşte se întinde spre straturile din grosimea esofagului, potrivit andreilaslau.ro.

Cele mai frecvente două tipuri de cancer esofagian sunt numite după tipul de celule care devin maligne:

– carcinomul scuamos: cancerul care apare în celulele scuamoase, celulele subţiri, plate care tapetează esofagul; acest tip de cancer este frecvent întâlnit în porţiunile superioare şi mijlocii ale esofagului, dar poate să apară oriunde pe lungimea acestuia, fiind numit şi carcinom epidermoid

– adenocarcinomul: cancerul care apare în celulele glandulare (secretorii), care produc şi eliberează fluide, cum ar fi mucusul; adenocarcinomul se formează de obicei în porţiunea inferioară a esofagului, în apropierea stomacului.

Cancerul esofagian este rareori detectat în timp util din cauza că simptomele sale se confundă cu simptome ale refluxului gastroesofagian şi sunt ignorate. Tocmai de aceea, rată mortalităţii celor care suferă de cancer esofagian este foarte ridicată, numai 20% ajung să se vindece. În plus, cancerul esofagian apare de 4 ori mai frecvent la bărbaţi decât la femei.

Mai multe articole despre:
cancer cancer de esofag refluxul gastroesofagian