MENIU

Mare atenţie! 8 lucruri pe care NU ar trebui să le împrumuţi nici măcar apropiaţilor

Dacă obişunim, de regulă, să împrumutăm anumite lucruri apropiaţilor noştri, speciaţişti trag un semnal de alarmă şi au creat o listă cu lucrurile pe care ar trebui să le folosim doar noi. 

Iată 8 lucruri pe care ar trebui să evităm să le împrumutăm altora:

1. Periuța de dinți

Folositul unei periuțe de dinți care nu este a ta poate fi periculos, chiar dacă o cureți meticulos de fiecare dată când o utilizezi, sigur vor mai exista bacterii pe ea. Aceste bacterii pot crește și se pot reproduce în doar câteva ore. În timp ce propriile bacterii nu-ți vor face foarte mult rău, ele produc noi agenți patogeni care pot provocă altora răceli, gripă sau streptococi. Bolile transmise prin sânge pot fi transmise și prin folosirea unei periuțe de dinți, dacă indivizii au o igiena dentară precară.

2. Pasta de dinți

Împrumutul pastei de dinți nu este la fel de periculos ca cel al periuței de dinți, dar există însă anumite riscuri. Există însă o sansă de a obține anumite infecții, în special în cazul în care periuțele contagioase ating tuburile atunci când pastă de dinți este scoasă.

3. Căștile

Căștile transportă extrem de multe bacterii atât din exteriorul urechilor cât și invers. Unele boli pot fi transmise prin împrumutul căștilor. Așa că, data viitoare când vei ascultă muzică cu un prieten, asigură-te că ștergi bine căstile afară. În caz contrar, bacteriile transmise pot rămâne în interiorul urechilor tale și pot provocă infecții, abcese, sau pustule.

4. Prosoapele

Se pare că mirosul familiar al unui prosop vechi este cauzat de acumularea de bacterii, ciuperci și alge. Dacă un prosop este întotdeauna agătat într-o baie umedă, acesta este un loc propice pentru ca bacteriile și alți microbi să crească. Un prosop contaminat este destul de periculos, deoarece poate transmite infecții fungice pe piele, cum ar fi acneea. Pentru a evita acest lucru, ar trebui să lăsaţi întotdeauna prosoapele să se usuce complet și să le spălati după trei sau patru utilizări.

5. Balsamul de buze și rujul

Buzele sunt una dintre cele mai vulnerabile părţi ale corpului nostru. Sub membrana groasă a pielii se găsește o rețea de capilare care absoarbe tot ceea ce ajunge pe buze, inclusiv microbi. Prin utilizarea balsamului altcuiva de buze, luciului sau rujului puteți să vă infectați cu herpes chiar dacă proprietarul nu are semne vizibile ale bolii.

6. Pensetă

În cazul în care pensetele sunt curățate și sterilizate, șansele de a va infecta cu boala cuiva care le-a folosit anterior sunt destul de mici. Cu toate acestea, în cazul în care penseta nu a fost curăţată bine sau este foarte veche, această se poate transformă într-un purtător periculos al infecțiilor transmisibile prin sânge. Folosind o pensetă infecțioasă poți fi în pericol de a luă hepatită C sau chiar HIV.

7. Lamele de ras

Acest lucru este destul de evident. Celulele moarte ale pielii se acumulează în interiorul aparatului de râs, adăugându-se tuturor bacteriilor deja prezente acolo. De asemenea, oamenii se tăie ocazional cu lamele ascuțite, ceea ce înseamnă că există întotdeauna o şansă de a te îmbolnăvi de o infecție cu transmitere prin sânge.

8. Unghierele

Ustensilele pentru repararea unghiilor sunt un loc foarte bun pentru ca bacteriile să trăiască și să se dezvolte. Prin împărțirea truselor de manichiură, o persoană poate lua diferite ciuperci. Aceste instrumente pentru unghii ar trebui să dezinfectate cu soluții cu alcool după fiecare utilizare. Dacă va îngrijiți unghiile la un salon, asigurați-vă că instrumentele sunt sterilizate înainte de a începe tratamentul.

Sursă: sanatatea.ro