MENIU

Marcel Ciolacu, despre vinovații eșecului Schengen: „Victoria are mulți părinți, eșecul este orfan”

Marcel Ciolacu - președintele PSD

Marcel Ciolacu - președintele PSD nu susține atitudinea lui Klaus Iohannis de a nu boicota Austria la nivel de stat după refuzul de a primi România în spațiul Schengen.

Marcel Ciolacu - liderul PSD a declarat, miercuri, despre un boicot la adresa Austriei, că este dreptul lui de a avea o opinie, așa cum e şi dreptul preşedintelui de a avea o opinie, precizând că România în acest moment trebuie să procedeze la fel, să îşi exercite dreptul de veto pentru toate interesele statului austriac.

„Este dreptul meu de a avea o opinie, cum e şi dreptul preşedintelui de a avea o opinie. Conform Constituţiei, preşedintele României are atribuţii în ceea ce priveşte politica externă. Îmi menţin părerea, după votul nejustificat al Austriei, al conducătorilor, nu al austriecilor, împotriva României, total nedrept, umilitor faţă de noi toţi, că România în acest moment trebuie să procedeze la fel cum a făcut Austria, să îşi exercite dreptul de veto pentru toate interesele statului austriac”, a spus Marcel Ciolacu. 

Întrebat despre afirmaţia preşedintelui că nu există vinovaţi, Marcel Ciolacu a declarat: „Domnul președinte este de aceeași părere ca mine: victoria are întotdeauna mulți părinți, eșecul este orfan”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, la Bruxelles că statul român nu va boicota Austria, pledând pentru rezolvarea diferendului cu Austria pe Schengen pe calea diplomației. Iohannis a mai spus că România nu va ataca în justiția din UE veto-ul austriac.

„Sunt teme pe care eu le voi ridica – tema Schengen. Săptămâna trecută, miniștrii de Interne în Consiliul JAI nu au reușit să aprope intrarea României în Schengen. Se pune problema cum continuăm. Noi românii vrem să fim parte din Schengen, e obiectiv principal pentru mine ca președinte. Avem două probleme. Atitudinea Austriei, care e rezervată, recent cancelarul a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu un Nu definitiv. E o nuanțare a poziției. Avem însă și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt, DA pentru România, pentru Bulgaria a fost jumătate NU. Nu a fost un nu definitiv, e dorința unei amânări până când se rezolvă anumite probleme în Bulgaria.

Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie. Cu diplomașie. Orice altceva este exclus. Am auzit nenumărate opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și autorităților publice din România. Clasa politică a avut o reușită politică fenomenală, a fost ridicat MCV, și astfel a fost eliminată cea mai importantă piedică politică în fața intrării în Schengen”, a declarat Klaus Iohannis.

Mai multe articole despre:
marcel ciolacu schengen aderare boicot