MENIU

Marcel Ciolacu, despre viitorul Guvern: Avem o propunere de premier, un tehnocrat, fost membru PSD

Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD Foto: Inquam Photos/George Călin

Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri seară, că social-democrații au deja propunerea de prim-ministru în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece în Parlament. Liderul PSD nu a avansat niciun nume, însă în cărți, la începutul anului, pentru funcția de premier, după căderea primului Cabinet Orban, se afla și Cristian Socol, fostul șef al Departamentului de politici bugetare al PSD.

 

Preşedintele interimar al PSD,Marcel Ciolacu, a anunțat că au deja un candidat pentru funcția de premier, nu a dezvăluit însă și numele acestuia. A spus doar că este un tehnocrat, un „finanțist” și că este fost membru PSD.   

„Vom merge cu o propunere de prim-ministru la Cotroceni. Avem o propunere de tehnocrat şi o vom prezenta şi cu un program pe termen mediu economic. Este un fost membru PSD. Este un finanţist”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri seara, la o televiziune de știri.
 
Liderul PSD a adăugat că periodic are o discuţie „instituţională” cu persoana respectivă. 
 
„Am o discuţie periodică, instituţională. Eu, ca şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, nu primesc informări, atunci mă consult cu mai multe persoane. Nu căutăm un prim-ministru şomer. Nu neapărat lucrează la Banca Naţională. Va fi o propunere fezabilă”, a mai declarat Ciolacu.
 
Marcel Ciolacu a exclus ca această propunere să fie Sorin Grindeanu, Vasile Dîncu sau George Maior. Întrebat dacă ar putea fi vorba de Florin Georgescu, Ciolacu a răspuns că „e o variantă, nu ştiu dacă ar dori această funcţie”.

La căderea primului Cabinet Orban în 5 februarie acest an, înainte de declararea epidemiei de coronavirus în România, printre numele vehiculate se numărau și Cristian Socol, alături de Remus Pricopie și Sorin Grindeanu, asupra cărora căzuseră de acord PSD și Pro România.

Moţiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", iniţiată de PSD şi susţinută de UDMR, a fost dezbătută în Parlament pe 5 februarie și a primit voturile necesare să treacă - 261 de voturi „pentru”, fiind necesare doar 233.

Cristian Socol a fost șef al Departamentului de poitici bugetare al PSD până în vara anului trecut, când a anunțat că se retrage din politică după cei 14 ani. Socol este economist și predă la Academia de Studii Economice din București.

Cristian Socol a fost și consilier personal pe probleme de macro-economie al lui Victor Ponta, în perioada în care a fost premier, a participat la elaborarea Programelor de guvernare din 2008, 2012, 2016, a programelor prezidențiale din 2009, 2014 și a programelor europarlamentare din 2009, 2014, 2019.