MENIU

"Maramureșeanul zburător", singurul român care produce elice pentru paramotoare sau deltaplane

Singurul român care produce elice pentru paramotoare sau deltaplane.

Elicele lui Călin Paşca sunt cumpărate acum și de o fabrică din Spania.

Călin Pașca este născut în Maramureș. Îşi dorea să zboare şi aşa a plecat în Spania, unde a învățat să folosească parapanta și a devenit, mai apoi, pilot de încercări, scrie turnulsfatului.ro

Călin a pus pe picioare un club pentru cei pasionați de zbor și, cu laptopul în față, a învățat ce înseamnă un profil aerodinamic. Acum, printre multe altele, este singurul român care produce elice pentru paramotoare (parapantă cu motor) sau deltaplane.

Elicele lui Călin sunt cumpărate acum și de fabrica din Spania, pentru care în urmă cu câțiva ani făcea teste. Totodată, Călin produce în atelierul de acasă și paramotoare, de la A la Z, cum ține să sublinieze.

"La un paramotor cele mai importante lucruri sunt poziția de zbor și modul în care ești prins de motor. Adică, e important cum construiești șasiul și protecția. Șasiul e cel pe care stă motorul și care elimină celelalte probleme de stabilitate cu un pendul, iar protecția e cea care te ferește să nu îți prinzi mâinile la elice", descrie foarte pe scurt Călin din treaba sa.

Un paramotor construit de Călin în aproximativ două săptămâni costă aproximativ 3.000 de euro.