MENIU

Manifestaţie de amploare în Piaţa Taksim, din Istanbul: mii de persoane, în stradă

Manifestaţie de amploare în Piaţa Taksim, din Istanbul: mii de persoane, în stradă - Foto: Arhivă

Mii de persoane au invadat, duminică, Piaţa Taksim, din Istanbul, pentru a-şi exprima respingerea faţă de puciştii din 15 iulie, dar şi îngrijorarea în faţa ripostei puterii de după tentativa de lovitură de stat, relatează AFP.

În momentul în care începea această manifestaţie pentru democraţie - la apelul principalului partid de opoziţie -, Amnesty International anunţa că a cules "probe credibile" care atestă aplicarea torturii şi chiar violarea unor persoane plasate în detenţie în Turcia în urma puciului eşuat.

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat şi laic) a convocat acest miting. Opoziţiei i s-a alăturat Partidul Justiţiei şi Dreptăţii (AKP, islamo-conservator) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ai cărui susţinători ies cu zecile de mii în stradă în fiecare seară.

Însă, în marea de steaguri roşii turceşti, agitate în Piaţa Taksim, dominau portretele lui Mustafa Kemal Atatürk, părintele Republicii şi figura tutelară a activiştilor CHP, relatează news.ro.

"Apărărm republica şi democraţia", "Suveranitatea aparţine poporului fără condiţii", "Nu loviturii de stat, da democraţiei", proclamau pancarte purtate de participanţi.

Dincolo de refuzul faţă de pucişti, numeroşi turci îşi exprimau totodată atât îngrijorarea după instaurarea stării de urgenţă, cât şi opoziţia faţă de preşedintele Erdogan. "Puterea poporului!", "Turcia este laică şi va rămâne!", se putea citi pe alte pancarte.

Această adunare are loc la opt zile de la tentativa de lovitură de stat, care s-a soldat cu 270 de morţi şi care a declanşat epurări masive în armată, justiţie, serviciile de informaţii şi presă din partea unei puteri turce luată total prin surprindere. Aceasta este prima dată când puterea şi opoziţia se adresează împreună poporului după puciul eşuat.

Blindate uşoare şi tunuri cu apă au ocupat poziţie în apropiere de Piaţa Taksim, survolată de elicoptere, cu ocazia acestui miting, care a început către ora locală 18.00 (şi ora României).

Pe marea arteră Istiklal, care porneşte din Taksim, a avut loc, în martie, un atac atribuit organizaţiei Statul Islamic, în care au fost omorâţi patru turişti străini.

Imensa esplanadă Taksim este în mod tradiţional teatrul marilor lupte pentru democraţie. Ca o ironie, acolo au avut loc, în 2013, timp de săptămâni de zile, manifestaţii violente care au zguduit puterea lui Erdogan.



Mai multe articole despre:
Recep Tayyip Erdogan Piata Taksim