MENIU

Mama care și-a strâns de gât fetița de 4 ani scapă fără închisoare. Caz scandalos în România

Mama care și-a strâns de gât fetița de 4 ani scapă de închisoare. Femeia se certa printr-un apel video cu fostul soț, aflat peste hotare. 

O femeie care şi-a strâns de gât fetiţa de 4 ani, doar pentru a-l răni pe fostul soţ aflat peste hotare şi cu care se certa printr-un apel video, a fost condamnată cu suspendare. Iniţial, procurorii au vrut să claseze cazul pe motiv că Statul n-ar trebui să cheltuie banii cu astfel de anchete.

Scandaloasa poveste s-a produs în noaptea de 22/23 decembrie 2021, puţin după miezul nopţii, în localitatea bihoreană Telechiu, iar mama bătăuşă a fost reclamată chiar de soţul ei, imediat după incident, printr-un apel la numărul de urgenţă 112.

Poliţiştii ajunşi la locuinţa bihorencei au găsit-o pe fetiţă, plângând în curtea casei, cu semne de violenţă în zona cefei, vânătăi şi escoriaţii, dar şi urme în formă de mâini şi ale falangelor însă mama ei a pretins că nu a lovit-o, iar apelul dat de fostul ei soţ a fost unul fals. 

Cert e că micuţa a fost preluată imediat de reprezentanţii DGASPC Bihor şi a fost încredinţată unchiului patern, până la lămurirea situaţiei, iar femeia s-a ales cu dosar penal pentru violenţă în familie, sub forma lovirilor. 

Ancheta a fost pornită la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd unde, iniţial, procurorii au vrut să claseze cazul pe motivul halucinant că Statul n-ar trebui să cheltuie bani cu astfel de anchete, căci fapta „nu are o periculozitate deosebită", că leziunile "au necesitat pentru vindecare un număr redus de îngrijiri medicale" şi, ca atare, "lipseşte interesul public în urmărirea acesteia".

Cum ar veni: în România e o chestie banală să-ţi baţi copilul când te supără fostul consort.

Norocul a fost că avocatul din oficiu numit pentru a apăra interesele copilului a sesizat derapajul şi a depus o plângere împotriva soluţiei la Judecătoria Aleşd, iar magistraţii au returnat dosarul în braţele procurorilor, cerând să o trimită în faţa instanţei pe mama bătăuşă.

Ceea ce s-a şi întâmplat. La două luni după ce cauza s-a redeschis, femeia a fost trimisă în judecată, iar acum a fost condamnată la 4 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe 3 ani, timp în care a fost obligată să presteze 30 zile de muncă în folosul comunităţii.

În sentinţa Judecătoriei Aleşd, postată pe portalul rejust.ro, se arată că femeia a recunoscut fapta şi a pus-o „pe fondul unei nervozități generate în mod indirect de către soț, dar fără a avea intenția de a-i face un rău fiicei sale și a o pune în pericol cu privire la sănătatea sau viața sa, acţiunea fizică îndreptată împotriva acesteia având o intensitate scăzută".

Judecătorii au considerat, însă, că trebuie pedepsită, întrucât ceea ce a făcut este „o infracţiune îndreptată împotriva integrităţii corporale a unei persoane", cu atât mai mult cu cât "a agresat-o fizic pe propria sa fiică, minoră în vârstă de 4 ani, prin sugrumare".

Hotărârea judecătorească nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, iar verdictul final va fi pronunţat de Curtea de Apel Oradea.